Учени: Някои породи кучета са запазили способността си да реагират на вълчия вой

0

У чени от университета „Лоранд Етвьош“, Унгария, са изследвали реакциите на домашни кучета с цел да установят дали те все още са способни да откликват на воя на дивите вълци, пише „Къмюникейшънс байолъджи“.

Известно е, че тези групи животни са произлезли от общи предци, но са се разделили еволюционно преди няколко хиляди години.

Идеалната порода кучета според зодията ти

Вълците вият, за да маркират територията си и да общуват с глутницата на големи разстояния. Домашните кучета водят съвсем различен начин на живот и надават вой много по-рядко. Въпреки това някои породи все още пазят способността си да реагират на воя на горските си събратя.

Как да подходите приятелски към непознати кучета

За целите на изследването учените са избрали 68 кучета от различни породи, пол и възраст, на които в лабораторни условия са пускани аудиозаписи на вълчи вой. 

Резултатите показват, че по-древните породи, които са генетично по-близки с вълците, са по-склонни да надават вой в отговор. Сред тях са сибирски хъскита, аляски маламути, шиба ину, акита ину и пекинези. По-съвременните породи като дог, лабрадор ретривър, бигъл, боксер и миниатюрен пудел, по-често са реагирали с обичаен лай.

Кои са най-обичаните породи кучета в САЩ?

Представителите на древните породи също така са били видимо по-нервни при звука на вълчи вой. Според учените те са били стресирани, защото са смятали, че са навлезли в чужда територия.

„Въпреки че воят присъства в репертоара на повечето породи, изглежда той е загубил своята функционалност поради променената социална среда. От това следва, че съвременните породи не го използват в адекватни ситуации“, казват в заключение авторите на научния труд. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *