Учените откриха нещо притеснително при бременните жени

0

М ного бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за здравето на бебето и на тях самите, показа научно изследване, цитирано от сайта „Медикъл Експрес„.

Витамин В е важен за изпълнението на много от ежедневните функции на организма, за здравето на клетките и нервите. Витамините от тази група са още по-важни за бременните жени. Ниските нива на фолиевата киселина например (витамин В9) се свързват с лошо здраве по време на бременността и лошо състояние на детето след раждането. 

Учени наблюдаваха състоянието на около 1700 жени на възраст 18-38 години във Великобритания, Сингапур и Нова Зеландия, като анализираха здравния им статус преди, по време и след бременността. 

Преди бременността девет от десет жени са страдали от ниски кръвни нива на важни витамини, включително фолиева киселина, рибофлавин, витамин В12 и витамин D. Тези витамини са необходими на майката по време на бременността и са важни за развитието на бебето. 

През втората част на изследването участничките са разделени на две групи. Първата група е получавала стандартните витамини за бременни, които съдържат фолиева киселина. Втората група е получила не само фолиева киселина, но и рибофлавин, витамини В6, В12 и D. Количествата са подобни на тези, които се купуват от аптеки или супермаркети без рецепта от лекар. Приемът на витамините при участничките и от двете групи е започнал от началото на опитите за забременяване и е продължил през цялото време на бременността. 

Резултатите показват, че стандартните витамини са недостатъчни за бременните жени заради повишените нужди на организма. 

Рибофлавинът е важен за предотвратяване на анемия. 

Много бременности не са планирани и значителен брой жени не приемат фолиева киселина в ранния период на бременността. 

Изследването показва, че много жени в държави с добър икономически статус не приемат достатъчно витамини преди да забременеят. Някои от тези необходими вещества се съдържат в продуктите, с които бъдещите майки се хранят ежедневно. Много хора обаче избират диета, основана на повече растителни продукти. В такъв случай те трябва да приемат хранителни добавки, за да осигурят на бебето необходимите витамини.

По темата

Източник: vesti.bg