Учените откриха Ада дълбоко под земната кора

2

У чените са направили забележително откритие дълбоко в земната кора, разкривайки завладяваща геоложка особеност, която е оприличавана на ада. Дали това е мистично царство на огъня и вечната гибел? Не точно, макар че от пръв поглед изглежда доста близко.

В неотдавнашна публикация в научното списание Nature Geoscience учени от Тексаския университет разкриват забележително откритие – подземен слой от разтопена скала, разположен под тектоничните плочи на Земята. Тази невероятно гореща зона, разположена на около 100 мили под повърхността, достига температури над 2600 градуса по Фаренхайт.

Предишните научни познания предполагат, че разтопената скала съществува в изолирани райони. Неотдавнашни открития обаче хвърлят светлина върху глобалното присъствие на този разтопен слой и значителната му връзка с тектониката на плочите. Този слой е компонент на астеносферата, разположена под тектонските плочи на Земята в горната мантия. Той осигурява съществена топография и представлява относително гъвкава граница, която позволява движението на тези плочи през мантията. Без тази податливост горните слоеве на Земята биха били прекалено твърди, което би възпрепятствало динамичното движение на тектонските плочи.

Тайните на Храма на Лиобаа: Археолози са открили „Задната врата към Ада“

Според Джунлин Хуа, водещ изследовател от Училището по геонауки „Джаксън“ към Тексаския университет, преобладаващото схващане предполага, че високата концентрация на стопилка би повлияла значително на вискозитета на материала. Неотдавнашните открития обаче показват, че въпреки наличието на значителна фракция на стопилката, нейното влияние върху потока на мантията е относително незначително. Хуа обяснява, че ролята на стопилката в потока на мантията не е толкова изразена, колкото се е очаквало първоначално, което поставя под въпрос предишните интуиции относно ефектите ѝ, свързани с вискозитета.

Изследването разкрива, че движението на тектонските плочи се влияе предимно от топлината и скалите, присъстващи в мантията, като намалява значението на разтопения слой. Въпреки преобладаващо твърдия характер на земната вътрешност, скалите имат способността постепенно да се изместват и да текат подобно на вискозитета на меда за продължителни периоди от време. Това подчертава динамичния характер на земната вътрешност и непрекъснатото движение на нейните геоложки характеристики.

Според съавтора Торстен Бекер слоят на стопилката не играе съществена роля в тектониката на плочите. Вместо това той се счита по-скоро за страничен продукт или следствие от процесите, протичащи под повърхността на Земята. Наличието на слой от стопилка е резултат от вътрешната динамика на Земята, а не движеща сила на тектониката на плочите.

Почернели горящи демони: Разказите на хора, завърнали се от ада

Съавторът Естебан Газел от университета „Корнел“ подчертава значението на изследването, като заявява, че то дава възможност за по-задълбочено разбиране на вътрешната динамика на планетата. Освен това изследването хвърля светлина върху физическите свойства на граничния слой, който е от решаващо значение за различни аспекти, включително за съществуването на живота на Земята. Резултатите от изследването допринасят за по-широкото разбиране на сложните системи на Земята и тяхното значение за цялостното функциониране на нашата планета.

Откриването на основния разтопен слой под тектоничните плочи на Земята дава тласък на нови пътища за изследвания и проучвания. Сега учените са съсредоточени върху разбирането на състава и поведението на тази разтопена скала и нейното значение за геологията на Земята.

Една от областите на изследване е изучаването на магмените камери и тяхната връзка с вулканичната дейност. Разтопеният слой представлява потенциален източник на магма, която може да се издигне на повърхността по време на вулканични изригвания. Като изследват характеристиките на разтопения слой и взаимодействието му с лежащите тектонски плочи, учените се стремят да подобрят прогнозирането на вулканичните изригвания и оценката на опасностите.

Бепу: Градът с осемте „адски“ места

Освен това откритието има значение за изучаването на древната геоложка история на Земята. Разтопеният слой може да съхрани запис на минали тектонични процеси и движения на плочите. Анализирайки състава и изотопните подписи на скалите, получени от разтопения слой, учените могат да получат представа за геоложката еволюция на Земята в продължение на милиони години.

Влиянието на разтопения слой се простира отвъд твърдата Земя. Той играе решаваща роля в генерирането на земното магнитно поле, което предпазва планетата ни от вредната слънчева радиация. Разбирането на взаимодействието между разтопения слой и ядрото е от съществено значение за разгадаване на тайните на земното магнитно поле и неговата дългосрочна стабилност.

Тайните на морското дъно: Нещо невероятно се случва на всеки 36 млн. години

Освен това новооткритите знания за разтопения слой имат значение за търсенето на живот извън Земята. Движението на тектоничните плочи, задвижвано от лежащия под тях разтопен слой, е ключов фактор за рециклирането на хранителните вещества и регулирането на повърхностните условия, които поддържат разнообразни екосистеми. Чрез изучаването на разтопения слой учените могат да получат представа за потенциалната обитаемост на екзопланети и луни в нашето космическо съседство.

Откриването на този разтопен слой под тектоничните плочи на Земята открива свят от възможности за научни търсения и изследвания. То е свидетелство за безкрайното любопитство на човечеството и за неуморния ни стремеж към познание за планетата, която наричаме свой дом. Докато изследователите навлизат все по-дълбоко в тайните на разтопения слой, можем да очакваме още по-дълбоки открития, които ще оформят разбирането ни за Земята и нейното място в космоса.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *