„Условията са като за война“: Какво става в Гърция

2

И згорели тела на 18 души бяха открити при горските пожари, които обхванаха Гърция във вторник, а страните в Европа се задъхваха от поредната екстремна гореща вълна.

Загиналите, открити край село в Северна Гърция, може да са били мигранти, съобщиха от пожарната служба във вторник. Друг човек е загинал при пожар северозападно от столицата Атина в понеделник.

Докато десетки горски пожари изпепеляват Гърция, други части на региона страдат от силни горещини, тъй като екстремното лято в Европа продължава. Повече от 20 държави са подложени на предупреждения за горещини, като в някои райони температурите достигат рекордни стойности.

„Огънят пламва сякаш от нищото“

„Условията са като при война“

Стотици пожарникари в Гърция се борят с 65 горски пожара, които избухнаха през последните няколко дни, съобщи в понеделник държавната информационна агенция АНМА, като се позова на Янис Артопиос, служител от гръцката пожарна команда.

Някои от най-големите продължаващи пожари са в североизточния гръцки град Александруполис, където от събота насам са евакуирани 13 общини, съобщават от противопожарната служба.

Във вторник от две болници в града са били евакуирани двеста пациенти. Медицинската сестра от болницата в Александруполис Никос Гьокцидис сравнява ситуацията с война, като казва пред Ройтерс: „Работя от 27 години, никога не съм виждал подобно нещо. Наистина е като във война.“

По данни на Службата за управление на извънредни ситуации „Коперник“ на Европейския съюз от понеделник пожарите са обхванали повече от 8500 хектара (21 000 акра).

Европейският съюз изпрати два противопожарни самолета от Кипър и екип от Румъния с 50 пожарникари, които да помогнат на Гърция да овладее пожарите.

„Намираме се в извънредно положение от „категория 5″, каквото ще бъдем и във вторник поради много високите температури и бурните ветрове“, заяви в понеделник Артопиос от гръцката противопожарна служба, според АНМА. 

Тази година Гърция имаше опустошителен сезон на горските пожари – през юли тя преживя най-тежките регистрирани пожари поне от 2003 г. насам.

Миналия месец смъртоносни горски пожари обхванаха части от гръцкия остров Родос, принуждавайки хиляди туристи да напуснат хотелите си в рамките на най-мащабната евакуация в историята на страната, както заявиха гръцките власти. 

Неконтролируеми горски пожари продължават да горят и в Тенерифе, на Канарските острови в Испания, като повече от 12 000 души са принудени да напуснат домовете си.

Испанското правителство ще обяви засегнатите от горските пожари райони в Тенерифе за „зона на бедствие“, след като пожарът бъде овладян, заяви министър-председателят на страната Педро Санчес в понеделник по време на посещение на испанския остров.

Предупреждения за опасни жеги

Докато части от Гърция и Испания горят, в други части на Европа температурите достигат рекордни стойности.

В 21 държави на континента има предупреждения за горещини, като в шест от тях има червени предупреждения за горещини – най-високото ниво – съобщи MeteoAlarm, мрежата на европейските национални метеорологични служби.

Франция е една от най-засегнатите страни.

Националната метеорологична агенция на страната Météo France предупреди в неделя, че горещата вълна тази седмица ще бъде „най-горещата за лятото на 2023 г.“, като добави, че е рядкост гореща вълна с „такава интензивност“ да се появи толкова късно през лятото. 

От вторник в 19 френски департамента, включително Ардеш, Дром, Горна Лоара и Рона, е обявена „червена“ степен на тревога от горещини.

Всички тези региони се характеризират с много високи температури, като в някои от тях те надхвърлят 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

В понеделник, говорейки пред филиала на CNN BFMTV, френският министър на здравеопазването Орелиен Русо заяви, че „Франция може да достигне температури, които никога не са били измервани преди“.

По данни на Максимилиано Херера, климатолог и историк на времето, някои рекорди вече са счупени.

По думите му в три общини са били счупени рекорди за всички времена, включително в Puy St. Martin, община в Дром, където в понеделник температурите са достигнали 42,5 градуса по Целзий (108,5 по Фаренхайт).

Русо предупреди французите да бъдат „изключително бдителни“ през следващите дни, като подчерта, че защитата на възрастните хора, малките деца, изолираните хора и хората с увреждания остава „в основата“ на загрижеността на правителството.

Температурите са високи и в Италия, която тази година се сблъска с няколко горещи вълни. В Савона, в северозападната част на страната, в понеделник бе регистриран рекорден за всички времена максимум от 39,1 градуса по Целзий (102,4 по Фаренхайт). 

Опасения за швейцарските ледници

В Швейцария също се наблюдават високи температури.

Швейцарската метеорологична служба MeteoSchweiz съобщи, че е счупен нов рекорд за височината на „нивото на замръзване“ – точката над земята, при която температурата пада до 0 градуса по Целзий (32 градуса по Фаренхайт).

Метеорологичен балон трябваше да се изкачи на рекордните 5298 метра над морското равнище, преди да бъде достигната границата от нула градуса, съобщи MeteoSchweiz в X (известен преди като Twitter) в понеделник. Това е най-високото ниво на замръзване от началото на записите през 1954 г.

Съществуват сериозни опасения за това какво означава това за състоянието на ледниците в страната. Миналата година швейцарските ледници отбелязаха най-лошото си топене от началото на записите, като загубиха 6 % от останалия си обем.

Очаква се горещата вълна в Европа да продължи поне до сряда, преди захлаждането да донесе известно облекчение.

Учените са категорични, че екстремното време, което Европа и други части на Северното полукълбо преживяват това лято, ще става все по-често и по-тежко, докато хората продължават да изгарят нагряващите планетата изкопаеми горива.

Юли беше най-горещият месец на планетата в историята и учените установиха, че горещата вълна, която изпепели Средиземноморието, както и части от САЩ, би била практически невъзможна без климатичната криза, причинена от човека.

Източник: vesti.bg