"Усещаш, че може да те погълне всеки момент"

0

Н ай-големият булдозер в Исландия си проправя път към Гриндавик, за да изгради защита срещу вулкани.

От няколко дни властите са на крак, след като огромна пукнатина в земята се появи в града и се очаква там да изригне вулкан.

Булдозерът е тръгнал в 3 сутринта с полицейски ескорт и ще се използва за изграждане на 5-километрови канавки, за да се предотврати разрушаването на ключови сгради от потока на вулкана.

Жителите на Гриндавик, които живеят на улиците, които са най-близо до района, където магмата се натрупва в скалната основа, може да бъдат допуснати да се върнат в домовете си по-късно днес, за да съберат основни вещи, съобщава Sky News.

Източник: БТА

Западната част на града е маркирана от властите за гражданска защита като „червена зона“, тъй като се смята за толкова опасна. 

Смята се, че разтопената скала се движи в линия в края на града на дълбочина едва 500 метра. 

Досега само хора, които живеят в по-нискорискови райони на града, имаха достъп при строг протокол за безопасност. 

Но властите обмислят по-кратък маршрут за евакуация, който да използват, ако има признаци за предстоящо изригване, което може да намали риска за хората в червената зона. 

Торвалдур Тордарсон, професор по петрология и вулканология в Исландския университет, каза пред единствения всекидневник в страната, Morgunbladid, че макар по-рано да оцени вероятността от изригване на 60% (през уикенда) и 40% (в понеделник), сега той го оценява на 30%. 

Географията е такава, че тя е уязвима от изригвания като това, което се предвижда през следващите дни.

Исландия се намира на Средноатлантическия хребет, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонични плочи.

Това го прави един от най-активните вулканични региони в света. 

Той редовно страда от сеизмични събития, вариращи от леки трусове до значителни земетресения.

Тази сеизмична активност често се дължи на движение на магма под земната кора – което понякога води до това, че магмата поема по най-лесния път към повърхността и се превръща във вулканично изригване. 

Властите непрекъснато наблюдават ситуацията и въпреки че няма начин да се предвиди точно дали, къде и кога ще се случи изригване, учените са нащрек за предупредителните знаци. 

Може би най-известната атракция на Исландия обяви, че удължава затварянето си поради опасения от вулканично изригване.

Първоначално Синята лагуна трябваше да затвори поне до утре, но сега ще остане затворена до 30 ноември. 

Околните хотели, спа и ресторанти също ще бъдат затворени. 

Ситуацията ще бъде „редовно оценявана“, се казва в съобщение на властите.

Гриндавик сега е призрачен град.

Има всички познати места – магазини, кафенета, училища и жилищни блокове. Но всички те са празни, изоставени от хората, бързащи да се спасят от серията земетресения през уикенда, съобщава Томас Мур, научен кореспондент за Sky News.

Властите са нервни.

Сега се смята, че магмата е само на 500 метра под повърхността, точно на края на града и те се опасяват, че може да има изригване по всяко време, пише Sky News.

В центъра на града земята изглежда като разпорена, с прорез, простиращ се около 150 метра.

Там, където пресича главен път, цепката е широка няколко метра, като едната страна е с метър по-ниска от другата. Има огромни сили, които разцепват мегатони скала.

А земята все още се движи, камъните се разместват и падат надолу в пукнатината. На места е твърде дълбоко, за да се види дъното, разкрива апокалиптичната гледка репортер, допуснат до мястото. 

От процепа се издигат облаци пара. Тръбите за топла вода, които някога са отоплявали домове и фирми, сега са разкъсани с променящата се почва.

Земята под краката ни трябва да е твърда като скала. Дори го наричаме terra firma. Но не е в Гриндавик, не и сега. Усещаш, че може да те погълне всеки момент.

Звучи като филм-катастрофа, а градът прилича на холивудски декор.

Но преди няколко дни това беше процъфтяващ град с 4000 души.

Сега това изглежда вече е спряло и в града са останали до голяма степен работници за спешна помощ.

Не могат да направят нищо повече.

Гриндавик е оставен на милостта на разтопената скала, бушуваща отдолу. И в един момент ще бъде оставено на произвола на съдбата.

По темата

Източник: vesti.bg