Управляващите партии у нас осъдиха остро ситуацията в Израел

3

У правляващите партии у нас осъдиха остро случващото се в Израел, след като ислямисткото движение „Хамас“ предприе в събота своята най-голяма атака срещу страната от самото си създаване през 1987 г. – в началото на Първата палестинска интифада.

Конфликтът тепърва се разгаря, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани снощи да унищожи радикалната групировка, която взе властта в ивицата Газа през 2007 г.

Денков свиква Националния контратерористичен център заради военните действия в Израел

Лидерът на ГЕРБ определи случващото се в Израел като чудовищно, по-опасно дори от руско-украинската война. Според Бойко Борисов този конфликт „ще промени хода на много неща в света“.

„От вчера Мария Габриел единствена, с бързи реакции и с щаба, реагира. Случващото се в Израел е опасно и чудовищно, това е дори по-опасно от руско-украинската война. Този конфликт ще взриви света и ще промени хода на много, много неща в света! Това е най-чувствителната тема в света. България е водила балансирана политика, сега с тези нападения и атаки, два свята се сблъскват. Мария Габриел реагира много бързо, натовариха българите на самолет, втори курс ако трябва ще се направи, за да помогнем други държави“, заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

„Мария Габриел се справи блестящо и ако трябва да говоря като Кирил Петков, трябва да говоря само за нея. Да похваля и Гвоздейков, който отиде със самолета в Израел. Колкото и да не се харесваме, работим заедно и гласуваме заедно. Затова призовавам колегите от ПП, независимо от предизборната кампания, че след няколко дни ще има час по математика и който може да смята, да знае, че трябва да събере 121. И ако се мисли за някой, че е велик, а другите като пиленца вървят след него, няма да стане това“, каза още Борисов.

От ПП обявиха, че изразяват пълна съпричастност към Израел в този труден момент за държавата и нейните граждани.

„Осъждаме остро масираната терористична атака на Хамас срещу цивилно население и невинни граждани на територията на Израел. Изразяваме пълна съпричастност към Израел в този труден момент за държавата и нейните хора“, се казва в позицията на ПП.

„Хамас нападна с ракети Израел, пострадаха мирни граждани, някои са били взети за заложници. Най-искрени съболезнования за невинните жертви на това брутално насилие! Солидаризираме се с мерките, които взима израелското правителство в отговор на тази неоправдана атака. Надяваме се ескалацията на напрежението от Газа да спре“, написа съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков във Facebook.

Депутатът на ДПС Делян Пеевски пък призова кабинетът да предприеме незабавни действия за прибирането на българските граждани от горещите точки.

„Осъждаме терора с гняв. Евроатлантизмът няма алтернатива“, се казва в позиция на Пеевски. 

„С възмущение и гняв осъждаме терористичното посегателството на Хамас срещу хората на Израел. Изразяваме дълбоката си съпричастност към израелския народ и държава. Уродливото лице на тероризма за пореден път ни показа колко важен и неотменим е цивилизационният ни избор и последователността ни в следването на евроатлантическите ценности“, посочва той.

„Призовавам българския премиер акад. Николай Денков и правителството да предприемат незабавно необходимите действия за прибирането невредими на  българските граждани, блокирани на летището в Тел Авив, за които сигнализираха медиите. Тези хора са изправени пред ужаса на тероризма, изплашени и безпомощни, без подслон, храна и вода. Основен и неотменим дълг на всеки представител на властта е да се погрижи за здравето, живота и безопасността на българските граждани в беда“, се казва още в позицията.

Защо израелското разузнаване не успя да спре най-голямата атака на „Хамас“ от ивицата Газа

Боевете в Израел продължават, броят на убитите расте

Атаката на „Хамас“ срещу Израел: Трупове по улиците, експлозии и пленени хора

Борел: ЕС осъжда по възможно най-решителен начин атаките на „Хамас“ срещу Израел

Нетаняху се зарече да унищожи „Хамас“

Нетаняху: Ние сме във война и ще победим

„Хамас“ обяви началото на „военна операция“ срещу Израел

Източник: vesti.bg