Уникално: Заснеха планета с две слънца (СНИМКИ)

2

К осмическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засече вихрови облаци прах на далечна планета, която обикаля около две звезди, съобщи CNN.

Известна като VHS 1256 b, екзопланетата е на около 40 светлинни години от Земята и е в орбита на голямо разстояние от своите звезди, идеални условия за фино наблюдение с телескопа, според Британи Майлс, сътрудник в Университета на Аризона и съавтор  на новите изследвания.

„VS 1256 b е около четири пъти по-далеч от своите звезди, отколкото Плутон е от нашето Слънце, което я прави страхотна цел за Webb“, каза Майлс в съобщение за новините на CNN.  „Това означава, че светлината на планетата не се смесва със светлината от нейните звезди.“

Вихровите облаци съдържат по-големи и по-малки зърна силикатен прах и облаците непрекъснато се движат.  Облаците също са изключително горещи – достигат 1500 градуса по Фаренхайт (830 градуса по Целзий).

„По-фините силикатни зърна в атмосферата на планетата може да приличат повече на малки частици в дим“, каза съавторът на изследването Бет Билър, професор в Университета на Единбург в Шотландия.  „По-големите зърна може да приличат повече на много горещи, много малки пясъчни частици.“

Изследователският екип също прогнозира, че силикатите, които се въртят в тези облаци, периодично стават твърде тежки и падат като валеж в атмосферата на планетата.

VHS 1256 b има сравнително ниска гравитация, което означава, че нейните силикатни облаци остават по-високо в атмосферата, където е по-лесно за Webb да ги регистрира.

Друга причина небето да е толкова бурно е младата възраст на планетата – 150 милиона години.  За справка, Земята е на 4,5 милиарда години.

Екипът е използвал за наблюдения два инструмента на борда на Webb, близо инфрачервения и средно инфрачервения спектрографи.

Тъй като планетата обикаля на толкова голямо разстояние от своите звезди, изследователите са успели да я наблюдават директно, вместо по-често използваната транзитна техника. Това е моментът, когато една планета минава пред своята звезда, затъмнявайки нейната светлина, което позволява на астрономите да определят характеристиките на екзопланетите.

Историческо: Вижте снимки от телескопа „Джеймс Уеб“

„Никой друг телескоп не е идентифицирал толкова много характеристики наведнъж за една цел“, каза съавторът на изследването Андрю Скемър от Калифорнийския университет в Санта Круз в съобщението за новините.  „Виждаме много данни в един спектър от Webb, които детайлизират динамичните облачни и климатични системи на планетата.“

По темата

Източник: vesti.bg