Унгарският президент изненадващо наложи вето на закон, ограничаващ правата на хомосексуалните

28

В изненадващ ход унгарският президент Каталин Новак отхвърли нов закон, който ограничава правата на хомосексуалните и транссексуалните хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законовият текст предвижда гражданите да могат анонимно да съобщават за еднополови двойки, които отглеждат деца.

Спорният законопроект беше одобрен от парламента по-рано този месец с гласовете на управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Освен текстове за защита на гражданите, които искат да съобщят за недостатъци и нарушения в работата на институциите и фирмите,

законът съдържа и раздел, който позволява на хората да изобличават съгражданите си по идеологически причини.

Това може да бъде направено например, ако някой оспорва традиционните роли на хората от двата пола и семейните ценности,

вписани в конституцията на страната, или правото на дете да има мъжка или женска идентичност, ако тя не съответства на пола при раждането му.

Това означава, че съгласно този закон, за еднополовите двойки, които отглеждат деца, могат да се правят анонимни доноси.

Според президента Новак обаче, законовият текст не отговаря на директивите на ЕС, че хората в институциите и компаниите, които подават сигнали, трябва да бъдат защитени. Това е изразено в нейно писмо до парламента, за което беше съобщено снощи.

За пръв път по време на управлението на десния популист Орбан държавният глава се противопоставя на закон, който е от голямо значение за него, отбелязва ДПА.

Новак, както и предшествениците ѝ от 2010 г. насам, също е член на ФИДЕС.

При управлението на Орбан парламентът вече одобри няколко закона, ограничаващи правата на хомосексуалните и транссексуалните хора. В поправка на конституцията например, сега е казано, че „бащата е мъж, а майката е жена“.

Ветото на Новак означава, че сега парламентът трябва да обсъди отново закона.

Но законодателният орган може пак да го одобри, без да го променя, а президентът няма право на второ вето. 

Oрбан: Християнството е последната надежда на Европа

Унгария на война срещу хомосексуалността

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *