Унгария ще ни блокира за Шенген, ако транзитната такса върху руския газ не отпадне

18

У нгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

Радев благодари на Рюте за решението на Хага за Шенген

Както вече бе съобщено, Унгария определи решението на страната ни като „враждебен ход“ и поиска разследване от Европейския съюз. От унгарска гледна точка отлагането на транзитната такса е от особено значение, тъй като основният маршрут за по-голямата част от газа, идващ по дългосрочния унгарско-руски газов договор, е газопроводът Турски поток през България и Газпром трябваше да плаща отделна такса за това – въпреки че не го е направило и не е имало намерение да го направи, припомня сайтът Hungary today.

Мярката на София беше силно критикувана от Гърция и Северна Македония. Критиките от унгарска и гръцка страна имат значение, защото тези две страни също ще гласуват или не за влизането на България в Шенгенското пространство.

Източник: vesti.bg