Унгария поиска ЕК да започне процедура срещу България

123

У нгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие съдебна процедура срещу България във връзка с таксата, която българското правителство наскоро наложи върху руския транзитен природен газ.

България смята, че таксата, която наложи през октомври, ще намали привилегированото положение на руската държавна енергийна компания „Газпром“ в Югоизточна Европа и ще възпре руското влияние в региона, съобщава БГНЕС.

Данъкът обаче разгневи Сърбия, както и Унгария, които са силно зависими от руския газ, доставян предимно през Турция и България по газопровода „Турски поток“.

ЕК с позиция за България и таксата върху руския газ

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че е изпратил писмо до ЕК, в което я призовава да започне процедура за нарушение срещу България – първата потенциална стъпка, която може да се използва, за да се гарантира, че европейските правила се спазват от държавите членки.

Бока се оплака, че България е наложила таксата, без да се консултира с Унгария, и че според него мярката е в нарушение на законодателството на ЕС в областта на митниците и търговията.

„Българската енергийна такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион“, заяви унгарският министър и добави, че Будапеща е готова да отнесе въпроса до най-висшия съд на ЕС преди края на годината, ако не бъде започната процедура за нарушение.

РС Македония реагира пред ЕС за таксата на България върху руския газ

Повечето страни в Европа до голяма степен са се откъснали от руския газ, след като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Но Унгария лобира усилено в Москва, за да си осигури по-изгодни газови сделки през 21-те месеца от началото на войната.

България беше отрязана от доставките на „Газпром“ скоро след руското нахлуване в Украйна, но позволи използването на газопровода „Турски поток“, който минава през нейната територия, за снабдяване на Сърбия и Унгария, където управляват две от най-проруските правителства в Европа.

ЕП настоява за забрана на руския втечнен природен газ

Таксата от 10 евро на мегаватчас върху преноса на руски газ, беше обсъдена от ЕС през октомври, но не беше решено, че нарушава европейските регулации.

Правителството на България заяви, че не очаква таксата да доведе до по-високи цени за Унгария и Сърбия, а до по-малки печалби за „Газпром“, тъй като цените на доставките са фиксирани и допълнителните плащания ще са за сметка на руската компания.

Източник: vesti.bg