Унгария освободи стотици чужденци, осъдени за каналджийство

0

У нгария е освободила през последните седмици 777 чужденци, предимно сръбски, румънски и украински граждани, осъдени за трафик на хора, съобщи унгарската служба за изпълнение на наказанията в отговор на запитване на Ройтерс.

Тя поясни, че зад решетките има 2636 души, осъдени трафик на хора, от които 808 са чужди граждани, подлежащи на освобождаване.

„Издръжката на чужди граждани, изтърпяващи присъди в унгарски затвори, струва милиарди форинти всяка година“, се казва в изпратения по електронната поща отговор на службата до Ройтерс.

Австрия засили граничния контрол с Унгария

Оттам допълват, че освободените имат 72 часа да напуснат територията на Унгария от момента, в който бъдат пуснати на свобода, в противен случай ако бъдат заловени от унгарската полиция, ще бъдат върнати в затвора и ще излежат пълния срок на присъдата си.

С мотив пренаселеност на затворите, през април правителството на премиера Виктор Орбан издаде постановление, с което разрешава пускането на свобода на чужди граждани, осъдени за каналджийство, при условие че напуснат Унгария до 72 часа.

Намериха 17 мигранти, натъпкани в камион в Унгария

Решението предизвика остър протест от страна на съседна Австрия, една от основните дестинации за мигрантите, превеждани от каналджиите по Балканския път на миграцията и оттам през Унгария към сърцето на ЕС. Виена обяви, че разглежда освобождаването на трафиканти на хора като заплаха за сигурността.

За много мигранти маршрутът през Унгария си остава привлекателен въпреки засилените патрули на граничната полиция и издигнатата от властите стоманена ограда по южната граница със Сърбия след миграционната криза в ЕС през 2015 г.

Веднъж стигнали на унгарска територия, мигрантите могат лесно да се придвижат през отворените шенгенски граници към по-богатите западни държави от Евросъюза като Австрия и Германия.

Източник: vesti.bg