Украйна пренася войната на руска територия

31

Р уски официални лица съобщават за смъртоносни нападения на най-малко четири места в Белгородска област, а диверсионни отряди, подкрепящи Украйна, засилват саботажите, пренасяйки войната на руска територия, предава Си Ен Ен.

Според областния управител на Белгород Вячеслав Гладков най-малко седем души са загинали при обстрел в руските гранични райони от петък насам.

Двама мъже и една жена са загинали при обстрел с 18 ракети, изстреляни по село Соболевка, съобщи Гладков в поредица от публикации в канала си в Телеграм. При удара са повредени също така газопровод и електропровод.

Русия: Пратихме чеченците, започват офанзива

Соболевка, която се намира в градския район Валуйски, е най-източното населено място, което е било ударено през последните две седмици. През селото минава железопътна линия, която навлиза в Украйна през окупираната от Русия и се използва за снабдяване на руската армия.

На северозапад, по границата на Русия с Украйна, две жени са били убити в село Маслова Пристан, когато колата им е била ударена, каза Гладков. Други две жени са били убити при отделни обстрели на близките села.

Лондон: Украйна може да си върне Крим тази година

Двата отряда, поели отговорност за неотдавнашните нападения в граничните райони – Легион „Свобода за Русия“ и Руски доброволчески корпус, са съставени от руснаци, които са противници на режима на президента Владимир Путин. Въпреки че официално не са част от украинските въоръжени сили, те на практика са под командването на украинските сили за сигурност.

Макар че трансграничните нападения имат военно въздействие и принуждават Русия да обмисли пренасочване на ресурси за защита на границата си, те изглежда имат за цел да повлияят и на руския морал.

Два дрона с голям обсег атакуваха градове в руската Смоленска област

Говорителят на легиона Алексей Барановксий се появи по украинската телевизия в събота и беше попитан за целите му. Той каза, че не става дума за опит за „героична смърт“.

„Това е задача за отвличане на вниманието на руската армия от други направления; това е задача за придобиване на боен опит, за да се покаже на руснаците, че съпротивата е възможна и е необходимо да се присъединят към нея“, каза Барановски.

Русия съобщи за нов украински обстрел срещу Брянска област

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю през „Уолстрийт джърнъл“, че Украйна е готова да започне дългоочакваната си контраофанзива срещу Русия.

„Мисля, че към днешна дата сме готови да действаме. Бихме искали да имаме определени неща, но не можем да чакаме с месеци“, каза Зеленски.

Той заяви, че вярва, че контраофанзивата ще бъде успешна, но не е сигурен колко време ще отнеме.

Какво става в Русия, евакуация, спецчасти

„Знаем много добре, че контраофанзива без контрол над небето е много опасна. Представете си какво изпитва един военен, който знае, че няма „покрив“ и не може да разбере как съседните държави имат такъв“, каза Зеленски за упоритата си кампания за снабдяване на Украйна от съюзниците с изтребители F-16: „Ако всички знаят, че се нуждаем от защита на нашето небе, тогава какъв е проблемът с модерните изтребители?“

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *