Украйна обяви, че няма да използва касетъчни бомби в Русия

11

М инистърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпрати касетъчни бомби на Киев, като заяви, че това ще помогне за освобождаването на украинската територия, но обеща, че боеприпасите няма да бъдат използвани в Русия.

В петък САЩ обявиха, че ще доставят на Украйна забранените в много страни по света касетъчни боеприпаси за нейната контраофанзива срещу окупационните руски сили, предаде БГНЕС.

Русия за решението на САЩ за Украйна: Акт на отчаяние

Резников заяви, че боеприпасите ще помогнат за спасяването на живота на украинските войници, като добави, че Украйна ще води строг отчет за използването им и ще обменя информация с партньорите си.

„Нашата позиция е проста – трябва да освободим временно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора“, написа Резников в Туитър.

Мадрид и Лондон: На Украйна не бива да се дават касетъчни бомби

„Украйна ще използва тези боеприпаси само за освобождаването на нашите международно признати територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия“.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави. Обикновено те изпускат голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успяват да се взривят, представляват опасност в продължение на десетилетия.

В събота Москва отново разкритикува решението на САЩ, като го определи като поредния „крещящ“ пример за „антируския“ курс на Вашингтон.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *