Украйна иска „ясно решение“ за бъдещето си в НАТО

35

У краинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев иска да получи „ясно решение“ за бъдещето си във военния алианс НАТО на срещата на върха на лидерите на блока във Вилнюс през юли, предаде Ройтерс.

На срещата на върха на над 40 европейски лидери в Молдова той каза, че желае и напредък по пътя на Украйна към Европейския съюз, молба за присъединяването към който Киев подаде миналата година, след като Русия започна своята пълномащабна инвазия.

Столтенберг: Русия не може да налага вето на приемането на Украйна в НАТО

„Тази година е за решения. През лятото във Вилнюс на срещата на върха на НАТО ясната покана на членовете към  Украйна е необходима и гаранции за сигурността по пътя към членството в НАТО“, каза Зеленски.

„През (есента), по присъединяването ни към ЕС, трябва да се постигне ясно, положително решение. И ние също така се подготвяме за среща на мира, която ще насочи света към съвместно изпълнение на формулата за мир“, каза той.

Украйна предложи провеждането на среща на мира това лято, за да се затвърди виждането й за мира като единствен начин за прекратяване на войната с Русия. Тя не съобщи къде ще се проведе събитието.

Путин след атаката срещу Москва: Киев избра пътя

Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна, също призова коалиция от сили да достави системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и да помогне на Украйна да отблъсне руските сили.

Срещата на върха на 27-те държави членки на ЕС и 20 други европейски държави се провежда в замък на 20 километра от украинската територия и в близост до Приднестровието – подкрепяния от Русия молдовски сепаратистки регион.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *