Украйна за първи път е свалила руска хиперзвукова ракета "Кинжал"

Украйна съобщи, че за първи път е свалила руска хиперзвукова ракета „Кинжал“ – оръжие, описвано от Москва като практически неуязвимо.

Ракетата е била поразена с американска система Пейтриът през нощта срещу четвъртък над Киев. Москва съобщи днес за свалена украинска ракета над Крим.

Русия обвини Украйна и Запада в тероризъм след взрив, ранил руски писател, привърженик на руската инвазия. Автомобилът на Захар Прилепин е станал мишена в област Нижни Новгород на 400 километра от Москва. Шофьорът му е загинал. Киев не коментира покушението срещу Прилепин, но отрече участие в други две предишни нападения на руска територия срещу защитници на войната.

Лидерът на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин поиска от Москва хората му в Бахмут да бъдат заменени с бойци на чеченския батальон Ахмат преди полунощ на 10 май. По-рано Пригожин обвини персонално руските силови ръководители за липса на боеприпаси и големия брой понесени жертви. Наблюдатели виждат опит за избягване на вина и дезинформация.

Източник: bntnews.bg