Украйна е изнесла 13 милиона тона стоки през Черно море

5

У крайна съобщи днес, че е изнесла около 13 милиона тона стоки от създаването през август на черноморския транспортен коридор, който се превърна в много важен за нейната търговия, предаде Франс прес.

Украйна удари важни военни цели в Русия

Тези стоки са били транспортирани от 400 кораба, съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Той изрази „благодарност на украинската армия и международните партньори, защото са осигурили функционирането на коридора „в условията на военна агресия“ от страна на Русия.

След като през 2023 г. Украйна преживя трудна година на фронта, тя може да се похвали с успехи в Черно море срещу руския флот, смятан за много по-мощен. Въоръжените сили на Киев успяха да отдалечат руските кораби от югозападната част на Черно море и да отворят отново морския коридор за износ на украинско зърно

Този коридор беше създаден през август, за да свърже пристанищата на Южна Украйна и Босфора, няколко седмици след като Москва отмени действалото дотогава споразумение между двете враждуващи страни за износ на зърнени култури.

Източник: vesti.bg