Украйна възобновява износа на електроенергия за Европа

0

У крайна ще възобнови износа на електроенергия за Европа след шестмесечна прекъсване, дължащо се на разрушителни руски ракетни атаки срещу инфраструктурата на страната, заяви вчера министърът на енергетиката Херман Халушченко, цитиран от ДПА.

Украйна: Маскирани отвлякоха четирима служители на АЕЦ „Запорожие“

„Украинската електропреносна мрежа работи вече почти два месеца без ограничения на потреблението и с резерв от електроенергия“, посочи в изявление Халушченко, отбелязвайки, че ремонтите са били успешни.

„Износът на излишъка от електроенергия ще осигури допълнителни финансови ресурси за възстановяване на унищожената и повредена енергийна инфраструктура“, каза той.

Киев: Шестима цивилни бяха убити при руски обстрел в Източна Украйна

Договорен е бил износ на максимум 400 мегавата за европейската енергийна мрежа. Украйна беше свързана към мрежата малко преди началото на войната.

Все пак количеството изнасяна електроенергия ще зависи от нуждите на украинските потребители, каза Халушченко, като подчерта, че родните потребители категорично остават приоритет.

Независимо от масираната руска инвазия преди повече от 13 месеца Украйна продължи да изнася електроенергия за съседна Молдова и за Европейския съюз между юни и октомври миналата година, когато започнаха руски атаки срещу енергийните доставки на Украйна.

След инспекцията на МААЕ: Каква е ситуацията около АЕЦ „Запорожие“

Поради войната през 2022 г. производството на електроенергия в Украйна спадна с повече от 27%. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката АЕЦ, която е под руски контрол от март миналата година, беше затворена през септември.

През юни 2022 г. Украйна изрази надежда до края на годината да си осигури 1,5 милиарда евро от износа на електроенергия в ЕС, припомня Ройтерс.

Източник: vesti.bg