Украинците удрят Русия там, където боли

2

У крайна води не една, а две войни срещу Русия. Първата, конвенционална и кървава по протежение на над 1 300-километрова фронтова линия, където ситуацията е патова. А втората е с безпилотни и ракетни удари и внезапни саботажи дълбоко в територията на противника, като тя може да се окаже променяща играта стратегия за нанасяне на удари по Русия там, където я боли, пише The Spectator, цитиран от „Фокус“.

Украйна удари петролна база в Русия

Миналата седмица два украински дрона нанесоха впечатляващ удар по петролна и газова рафинерия и терминал за износ на нефт в Уст Луга край Санкт Петербург. На разстояние от 1 247 км от Украйна, ударът сериозно намали възможностите на Русия да произвежда и изнася петрол, горива и втечнен природен газ.

Службата за сигурност на Украйна стои зад нападението срещу руския петролен терминал

Възможно е да минат седмици или месеци, преди рафинерията да възстанови пълния си капацитет. На практика тези украински безпилотни самолети се оказаха по-успешни в налагането на санкции върху търговията на Русия, отколкото всички усилия на Запада да ограничи цените и да наложи ембарго върху руския енергиен износ.

Запазването на възможностите на Русия да изнася петрол и втечнен природен газ е в основата на стратегията на Владимир Путин за преодоляване на санкциите и досега предпазва икономиката му от най-лошите последици от западните санкции.

Украйна е разрушила руски команден център на летище на Кримския полуостров

Макар че войната вече поглъща близо 40% от държавните разходи на Кремъл, приходите от петрол и газ всъщност са по-високи, отколкото преди войната, благодарение на напрежението в Близкия изток и атаките на хутите срещу танкери в Червено море.

Китай и Индия, подкрепяни от цинична международна мрежа от танкерни флотилии, много от които гръцка собственост, изнасят руския петрол навън, а в обратна посока текат долари. Това е икономическият двигател на военната машина на Путин.

Пожар в терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ

Руската енергийна инфраструктура предлага много цели. Помпените станции, терминалите за втечнен природен газ и рафинериите са огромни, разрастващи се промишлени съоръжения, удобно запълнени със силно запалими продукти.

Русия ограничава временно износа на бензин и дизел

Русия има една сериозна структурна уязвимост – нейната огромна територия и разпръсната инфраструктура правят невъзможна защитата на всеки тръбопроводи, рафинерии и мостове. 

Благодарение на дронове и ракети с голям обсег Украйна може да направи тази война „твърде скъпа и болезнена за Путин“. А в бъдеще това може да се превърне в метод за възпиране, така че окупаторите да помислят няколко пъти преди да започнат нова инвазия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *