Украинското настъпление набира скорост

128

С лед два месеца на мъчително бавен напредък на бойното поле Украйна изглежда ускорява контранастъплението си и засилва разполагането на допълнителни войски на южния фронт, което сигнализира за нова фаза на операцията, заявиха американски и руски официални лица, цитирани от Си Ен Ен.

Украинската армия задържаше голям брой обучени войници оборудвани с по-мощни западни оръжия, от началото на контраофанзивата си в началото на юни.

Въпреки че все още поддържа известна бойна мощ в резерв, сега е разположила „основната част” от силите си, посочи американски служител.

Изглежда, че това е донесло резултати. Контраофанзивата е пробила някои части от руските отбранителни линии на югоизток.

Зеленски: Украинските войски постигнаха много добри резултати на фронта

Руски военен пък призна, че украинските сили са успели да се „вклинят” в три участъка от първата отбранителна линия на Русия в Запорожка област.

„Втората вълна на контранастъплението започна”, заяви Владимир Рогов, член на назначената от Русия военно-цивилна администрация в региона и добави, че по южния фронт се водят тежки боеве.

Рогов каза още, че руските сили използват пълния си арсенал, включително авиацията, за да отблъснат украинските части, за които той твърди, че са оборудвани и обучени от Запада.

Русия отново затвори Кримския мост

„Бойците от тези бригади са обучени в чужбина, а самите бригади са оборудвани със западна военна техника, включително танкове „Леопард” и „Брадли”, посочи Рогов.

Днес украински ракети са ударили важния логистичен център Токмак в окупираната от Русия Южна Украйна, съобщи Рогов.

„Старомайорске в Донецка област е освободено. В момента нашите защитници провеждат операции по прочистване”, обявиха пък от украинската армия в Телеграм.

Самият Владимир Путин, президентът на Русия заяви: „потвърждаваме, че военните действия са се засилили и то значително” и поясни че основните битки са в Запорожка област. Разбира се той добави, че руските военни се бият „героично” и търпят „десет пъти по-малки загуби” от противника им. Информация, която руското военно командване подава за всяка битка, но досега не е потвърдена.

Войници от 47-ма бригада на Украйна, която участва в офанзивата, потвърдиха пред Си Ен Ен, че са минали в настъпление:

„Пехотата напредва. Имаме артилерийско прикритие. Екипажите на „Брадли” унищожават вражеската пехота и тяхното оборудване”.

Блинкен: Украйна си върна около 50% от първоначално превзетата територия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също намекна за потенциален нов тласък в контранастъплението миналата седмица, като каза, че „наближава моментът, в който съответните действия могат да наберат скорост, защото вече минаваме през някои минни полета и разминираме тези райони”.

„Армията на Украйна е добре подготвена и добре обучена, за да бъде успешна, и както ме чухте да казвам миналата седмица, те се бориха здраво, проправиха си път, за да преминат през минните полета и други препятствия, но все още имат много бойна мощ”, коментира министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *