Турция блокира минаването на британски военни кораби

35

Т урция обяви, че няма да позволи на два миночистача, дарени на Украйна от Великобритания, да преминат през нейните води по пътя към Черно море, тъй като това би нарушило Конвенцията от Монтрьо, предава БГНЕС.

Зеленски: Отвоювахме Черно море тази година

Великобритания заяви миналия месец, че ще прехвърли два военни кораба на украинския флот, за да подпомогне укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Турция, членка на НАТО, информира съюзниците си, че няма да позволи на плавателните съдове да използват Босфора и Дарданелите, докато продължава войната в Украйна, съобщиха от дирекцията по комуникации на президентството.

Украйна е изнесла 13 милиона тона стоки през Черно море

„Нашите съюзници бяха надлежно уведомени, че корабите, дарени на Украйна от Обединеното кралство, няма да бъдат допуснати да преминат през турските проливи към Черно море, докато войната продължава“, се казва в изявление, публикувано в X.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., ефективно блокирайки преминаването на военни кораби на воюващите страни.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *