Турция благодари на България: Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!

3

П осланикът на Република Турция в София Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок благодари на българските граждани от различните етноси за съпричастността и помощта за пострадалите от земетресенията в нейната родина в емоционален пост във Facebook, предаде БТА.

Събиране на дарения в София за пострадалите от трусовете в Турция и Сирия

“В 30-годишната си професионална кариера за пръв път съм свидетел на такава силна съпричастност

и желание за помощ, каквито проявяват в България към моята красива Турция, която бе поразена от земетресенията”, е написала посланичката. 

Посланик Айлин Секизкьок специално отбелязва съпричастността и готовността, с която официалните български институции помагат на Турция .

“България е една от първите страни, които оказаха помощ на Турция, за което благодарим. България първа се отзова на призива ни да бъдат изпратени допълнително спасителни екипи. От Министерството на отбраната веднага реагираха, като заявиха, че ще изпратят с военен самолет още екипи. Те заминаха незабавно и оказват всякаква помощ”, посочва посланикът.

Хора с големи сърца: Български спасители издирват оцелели в Турция

Тя разказва също, че българските граждани от различни общности

– турци, помаци, роми, хора от всички краища на страната проявяват изключителна съпричастност към пострадалите, събират и изпращат помощи.

Разкрити са над 29 координационни пунктове

по инициатива на Движението за права и свободи, в които са мобилизирани над 1000 души. Тирове, натоварени със спешно необходими средства, спасителни екипи, полеви болници бяха изпратени в Турция”, пише тя. 

Постъпили са значителни дарения от различни компании

и в разкритата от турското посолство сметка. На сметката на Главното мюфтийство са постъпили 130 хиляди лева и много други.

Почетният председател на ДПС Ахмет Доган е дарил един милион турски лири.

Жертви, срутени сгради и хиляди ранени: Земетресението в Турция

“Трудно е, много е трудно през тези дни в моята страна.

Но в България навсякъде срещаме съчувствие и получаваме помощ. Непременно ще излекуваме раните си, с вашата безценна помощ и съпричастност. Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!“, завършва постът във Фейсбук на турската посланичка в София Айлин Секизкьок.

По темата

Източник: vesti.bg