Турция: Америка е вече сама по този въпрос

3

С ъединените щати вече са оставени сами по въпроса за Газа, след като блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в ивицата, заяви външният министър на Турция Хакан Фидан, цитиран от Анадолската агенция. 

„Нашите приятели отново показаха, че Америка е вече сама по този въпрос, особено при гласуването, което се проведе в ООН“, заяви Фидан в интервю за Анадолската агенция и турската национална телевизия ТРТ в САЩ.

Ердоган: Турция да стане гарант за Газа

Фидан посети Вашингтон вчера заедно със свои колеги от ислямски държави, след като миналия месец на съвместната извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и Арабската лига бе формирана контактна група за Газа, която да се опита да осигури прекратяване на огъня. Контактната група за Газа включва официални представители на Турция, Йордания, Катар, Египет, Саудитска Арабия, Индонезия, Нигерия, Палестинската автономия и ОИС. 

По време на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън Фидан е заявил, че групата се е превърнала в нещо като „говорител и изразител“ на световното обществено мнение и „откровено“ представя трагедията в Газа и нейните последици.

Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

По повод ветото на САЩ върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа турският министър посочи, че американската политическа система вече е безпомощна по въпросите, свързани с Израел. Затова Израел действа безразсъдно по този въпрос и продължава с потисничеството си“, каза Фидан.

Турският първи дипломат заяви още, че контактната група ще продължи „без прекъсване“ работата си за Газа и ще остане изразител на чувствата на световното обществено мнение по този въпрос. Той добави, че групата предстои в следващите дни да посети още Канада и Норвегия, а по-нататък и Швейцария.

Ердоган: Проверете в Израел за ядрени оръжия

Говорейки за двустранната си среща с Блинкън, Фидан заяви, че Турция „много ясно“ изразява пред САЩ своята позиция относно ситуацията в Газа.

„Заявяваме много ясно сериозността на ситуацията тук, че няма повече толерантност, както и нашата позиция за това какви стъпки трябва да бъдат предприети в това отношение“, добави той.

Германия подчерта пред Ердоган „правото на съществуване“ на Израел

Министърът каза, че е обсъдил с колегата си от САЩ и въпроса за членството на Швеция в НАТО, като добави, че турската позиция по този въпрос е ясна.

„От тук нататък всичко зависи от преценката на парламента и ние предадохме това на нашите колеги“, каза Фидан.

Източник: vesti.bg