Турският шофьор, прегазил двама, не се яви в съда

Турският шофьор, който беше осъден за катастрофа с двама загинали младежи, не се яви на обжалването пред Апелативен съд-Пловдив и делото беше отложено.

Той получи условна присъда от 3 години, защото според експертизата автомобилът на жертвите е навлязъл в неговото платно в прохода Хаинбоаз.

Родителите на загиналите момчета обаче днес поискаха по-тежко наказание за водача на тира.

На 29 юни 2018 година при катастрофа в прохода Хаинбоаз загиват музикантите Николай Николов и Павел Дюлгеров.

Шофьорът на турския тир Мехмет Калиман, в който се удря челно колата им, не е задържан след инцидента. Разследването се проточва пет години, през което време водачът многократно преминава през България.

Едва през февруари тази година той е задържан и след решение на съда в Стара Загора той остава в ареста до първото заседание по делото на 18 май.

Тогава той е осъден на 3 години условно и е освободен от ареста. Днес нито той, нито адвокатът му се явиха пред Апелативен съд Пловдив, след като родителите на загиналите момчета обжалваха присъдата на първата инстанция.

„Юридически хватки от страна на подсъдимия, неговия адвокат. Не очаквам по никакъв начин, поне реалистичен подсъдимият да дойде в България“, заяви Цветан Николов, баща на Николай Николов.

„И това ни беше ясно още на 18 май след делото в Стара Загора. Обвиняемият е напуснал същия този ден и тогава не бяхме изненадани, схемите такива, каквито ги очаквахме, се развиваха пред очите ни“, допълни Мариела Николова.

Съдебният състав обясни, че е изпратено искане до турската държава той да бъде призован за делото.

„Ако има някакви механизми съдът да притисне довереника да се явява, поне неговият адвокат, поне да се даде ход на делото. Самият съд, апелативен, вярваме, че може да даде по-справедлива присъда, ако не я даде отиваме на трета инстанция“, каза още Цветан Николов, баща на Николай Николов.

Следващото заседание в Апелативния съд ще бъде на 11 декември.

Източник: bntnews.bg