Тръмп би насърчил Русия да атакува, ако страните-членки на НАТО не плащат

Доналд Тръмп заяви, че би насърчил Русия да нападне държава-членка на НАТО, ако съответната страна не увеличи разходите си за отбрана.

Белият дом нарече коментарите „ужасяващи и необосновани“. Тръмп говори по време на своя предизборна проява в щата Южна Каролина. Той си спомни своя среща с лидери на държави-членки на Алианса. Преди да дойда, НАТО не струваше нищо.

Отидох и казах – всички трябва да плащат! А те ме питат – ако не плащаме, ще ни защитавате ли? Отворих – категорично не! Те не можеха да повярват – част от изказването на Тръмп, който според социологическите проучвания, води в надпреварата за Белия дом.

„Президент на голяма страна се изправи и ме попита: „Сър, ако не плащаме и Русия ни нападне, ще ни защитите ли?“, аз казвам – Не сте плащали? Това е престъпление!, а той ми казва – „Случвало се е“. Тогава му отвърнах – Не, няма да ви защитим. Даже бих ги окуражил да направят това, което искат! Трябва да плащате! Плащайте си сметките! Не си плащате сметките – няма защита! Много е просто!“, заяви още Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).

Източник: bntnews.bg