Тръгва делото срещу НАП за теча на лични данни на милиони българи

0

З а 3 октомври е насрочено разпоредително заседание по делото за изтеклите данни от НАП, съобщиха от Съдебната палата.

До момента трима магистрати от Софийския районен съд са си направили отвод от делото срещу наказателното постановление, с което на НАП беше наложена имуществена санкция от 5,1 млн. лв., тъй като техните данни също са изтекли при пробива на ИТ системите на приходната агенция. 

След четири години: отложиха делото за хакването на НАП

Глобата беше постановена на 29 август 2019 г., когато Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) установи, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки, в резултат на което е осъществен неоторизиран достъп до системите ѝ и са разпространени незаконно имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони, данни от годишни данъчни декларации, от справки за изплатени доходи, от осигурителни декларации, за здравноосигурителни вноски. КЗЛД установи, че от теча са засегнати общо 6 074 140 души, от които близо 2 млн. вече са починали.

Внимание! Нови фалшиви имейли от името на НАП

От НАП обжалваха санкцията и обясниха, че основният им мотив е, че изтичането на данните е станало в резултат на престъпление, което е извършено независимо и въпреки предприетите технически и организационни мерки за защита. Като обмислят дали да се присъединят като граждански ищец към наказателното дело. То обаче все още не е в съда.

За атаката са обвинени в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група с користна цел собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков.

Само Тодоров е в ареста. Другите двама са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

Източник: vesti.bg