Три българки достигнаха до втория ден на Световната купа на сабя в Перу

Три от четирите български фехтовачки, които стартираха в турнира за Световната купа на сабя в перуанската столица Перу, преминаха първия състезателен ден и си гарантираха място сред най-добрите 64 на планетата. В състезанието участват 149 сабльорки от 34 държави.

В първия етап на надпреварата Олга Храмова, Калина Атанасова и Емма Нейкова играха групи и предварителни елиминации, като Храмова и Атанасова се класираха за битката за медалите във втория ден, а Йоана Илиева влиза във надпреварата по право, тъй като е девета в световната ранглиста.

Олга Храмова излезе от групите в първия състезателен ден под №38 с четири победи и две загуби. Във втория кръг от елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ победи Сабина Мартис от Румъния с 15:14 и ще излезе във втория състезателен ден срещу Зузана Цизлар от Полша.

Калина Атанасова записа в групите две победи и четири загуби, след което в първия кръг от елиминациите тя отстрани Сабина Каримова от Азербайджан с 15:13, а във втория надделя над Каролин Кероли от Франция с 15:8. Утре Атанасова ще играе срещу №2 в световната ранглиста Теодора Гонтура от Гърция.

Йоана Илиева пък ще стартира участието си в турнира с дуел срещу Зайнаб Дайбекова от Узбекистан.

Последнта българска сабльорка Емма Нейкова излезе от групите с две победи и три загуби, а след това в първата среща от елиминациите тя победи Юина Канеко от Япония с 15:13, но във втората отстъпи на Фей Съмър Смит от Хонконг с 10:15 и така се нареди на 94-о място в крайното класиране.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg