Трифонов: Ако някой има право да каже кога е националният празник, това е само българинът

67

С лави Трифонов отправи критики към ПП-ДБ относно предложението им за промяна на националния празник.

„Днес, на пресконференция, бяха оповестени идеите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за правосъдна реформа и промяна на българската Конституция. И забележете, основната идея защитена от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, ген. Атанасов и министър-председателят Николай Денков е националният празник да не бъде Трети март, а 24 май“, написа той във Facebook.

ПП-ДБ: Предлагаме 24 май да стане национален празник

След което продължи: „Тези хора ли са носителите на такава смяна? Тези хора, които излъгаха всички и най-вече хората, които гласуваха за тях. И в името на властта и ползите от властта, жадни за власт и алчни за власт създадоха нещо, което наричат „некоалиция“ заедно с ГЕРБ и ДПС- враговете им, заради които бяха създадени. И заедно с тях, в момента, управляват държавата. Консумират власт без срам, консумират власт- създадена в лъжа. И без никакъв срам, ежедневно, от присъединените им медии ни убеждават, че това било „единственият начин“, че са светли и чисти и че всичко било „в името на България“. Тези хора искат да променят националния празник на България. Днес гледах интервю на Лорер, в което той каза, че Трети март бил „проблемна дата в българската история“.

Трифонов коментира и личните си причини за тази реакция, а именно родния му град и неговото значение за Руско-турската освободителна война:

„Аз съм от Плевен. Ако спазвам риториката на Лорер, това е „един проблемен град в Руско-турската освободителна война“. За освобождението на този „проблемен град“ са загинали близо 30 000 души: руски, румънски, финландски, полски и украински войни.
Да, аз съм евроатлантически ориентиран. Мястото на България е в Европа и НАТО, според мен. И смятам, че Путин води мракобесна, страшна и ненужна война в Украйна. Но това въобще не променя българската история, освобождението на моя роден град и освобождението на България. Нещата са такива, каквито са. И в историята, и в сегашното. И ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин питан на Референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници. Не познавам този човек Лорер, никога не съм го виждал, той отскоро е в публичното и политическото пространство, не че има някакво значение, но хич не ми е симпатичен, защото е много нагъл. И ще си позволя да му дам един съвет: Господин Лорер, отиди в Плевен, застани на площада и кажи, че Трети март е проблемна дата в българската история и ще видиш какво ще стане!“

На 23 юли се проведе форум на ПП-ДБ, в който те представиха предложенията за промени в Конституцията.  Сред предложенията за промени в Конституцията е 24 май да стане национален празник. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

„Искаме да изведем културата и писмеността на преден план. Искаме да вкараме идеята, че сме потомци на просветители и с тези промени искаме да покажем, че бъдещето е в науката, каза той.

Източник: vesti.bg