Трима българи задържани на границата с РС Македония

15

Т рима български граждани са били задържани за нарушаване на обществения ред и спокойствие на ГКПП „Деве баир“, Република Северна Македония, съобщи министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от МИА.

„Около 12:45 часа на ГКПП „Деве баир“ е извършено нарушение на обществения ред и спокойствие от Г.З. (35 г.), А.Х., (50 г.) и Р.Х.(54 г.), български граждани, които първо се държаха вербално нагло и неуместно, използвайки най-унизителни думи, а след това се опитаха да нападнат физически полицейски служители, извършващи служебни действия, при което бяха задържани и се работи за пълно изясняване на случая“, информира говорителят на окръжната дирекция на МВР в Куманово Ивана Младеновска.

Блокада на „Гюешево“: Над 100 автомобила чакаха да преминат към РСМ

На граничния пункт „Деве баир“, между Република България и Северна Македония, от тази сутрин е засилен полицейският контрол заради обявените организирани групи от български граждани за посещение на гроба на революционера Гоце Делчев по повод отбелязването на 151-та годишнина от неговото рождение.

Малко по-рано министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщи, че е отстранена повреда в системата, поради която движението на моторни превозни средства през граничните пунктове беше прекъснато за няколко часа и това породи опашки от чакащи и напрежение на граничния пункт.

„Не мисля, че такива драконовски мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предлага това, на което сме свидетели. Сигурността трябва да се ограничава от нещо много важно – от това, гражданите спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев“, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венци на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

„За да няма такива проблеми в бъдеще, съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП. За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. И то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации“, заяви Демерджиев, който уточни, че проблемът на ГКПП е бил само в едната посока – на влизане към Република Северна Македония, а  колите, които са излизали от страната, са минавали безпрепятствено. 

„Очаквам всеки български гражданин, който е тръгнал да поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, да пристигне, да поднесе цветята си тук и да се върне, без да има каквито и да е интервенции по отношение на него. Това се нарича сигурност. Останалото е нещо различно, а мисля, че това различно не ни води по пътя, по който сме тръгнали. Пътят е Обединена Европа, а Обединена Европа предполага стабилност, взаимно доверие и уважение. И политиците на двете държави сме длъжни да изградим такова взаимно доверие и отношение, каквото има между хората от двете държави“, каза Демерджиев.

Попитан от медиите в Северна Македония дали евродепутатът Ангел Джамбазки и лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов са направили опит да влязат в страната, Демерджиев уточни, че лично ги е помолил да останат в България, за да не бъде прието идването им като провокация и изрази съжаление, че предложението му заедно да поднесат цветя с неговия колега от Северна Македония не е било прието. 

„Дошли сме да отдадем почит на паметта на един Апостол, а не да създаваме напрежение“, каза Демерджиев, уточнявайки, че това е правилният път и не бива да се поддаваме на провокациите, чиято цел е да ни разделят. 

Демерджиев: Около 150 българи ще пристигнат в Скопие, за да почетат Гоце Делчев

„Ние нямаме повод да се разделяме. Ние сме съседи, които взаимно се уважават и така трябва да продължим напред. България е държава, която стриктно спазва правовия ред. В Благоевград всички до един от дошлите от Северна Македония бяха допуснати до местата, които искаха да посетят и да поднесат цветя на паметниците, и аз очаквам реципрочно отношение от властите в Северна Македония“, посочи Демерджиев.

„Недопускането на българи в РСМ е истинският позор и провал на българската политическа класа. В деня на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев видяхме как една държава, която не е част от ЕС, една държава, в която войнства антибългарският македонизъм, унижава българи, които искат да се поклонят пред саркофага на българския революционер“. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA News съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки

„Доскорошният народен представител от Пловдив Ангел Георгиев беше бит и арестуван от македонските граничари на ГКПП „Гюешево“, докато излъчваше на живо във Фейсбук от телефона си. Това вече не е провокация на хулигани или опозиционни партии в Македония. Това е откровена нагла провокация от страна на правителството на Македония“, коментира пък във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Източник: vesti.bg