Трафикантите на оборудване за Русия остават в ареста

9

П остоянен арест за петимата чужденци, изнасяли военно оборудване за Русия, разпореди съдът в Пловдив. Според обвинението, чужденците са част от организирана престъпна група от 12 души, предаде БГНЕС.

Най-тежката мярка „задържане под стража“ получиха петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу, както и Василий и Евгений Улянови, изнасяли оборудване с двойно предназначение за Руската федерация. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Според обвинението, чужденците са част от организирана престъпна група от 12 души. Тя бе неутрализирана при съвместна акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. Обиските и арестите са проведени няколко областни града на страната.

МВР разби престъпна група за износ на спец. стоки за Русия

Установено е, че организираната престъпна група се занимавала с износ на стоки с двойно предназначение – цивилно и военно, към Руската федерация, в разрез с наложените от ЕС санкции във връзка с руската инвазия в Украйна.

Дейността на групата в България е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорски служби.

Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация.

МВР разби организирана престъпна група за стоки с двойно предназначение за Русия

Към настоящия момент е установено, че за осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, чрез което са закупувани различни по вид стоки, в това число оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Руската федерация.

Стоките били предназначени за руските специални части, които воюват на територията на Украйна. Активните действия по разследването продължават.

Източник: vesti.bg