Тошко Йорданов, ИТН: Смяната на главния прокурор не е правосъдна реформа

Смяната на главния прокурор не е правосъдна реформа. Оставката на Гешев се иска от българското общество от 2020 г. И ГЕРБ, и ДПС бяха обвинявани, че го пазят. Така, че ако се работи на чиста ефективност, което е може би най-доброто в цялата тази каша в страната, това е хубав ход. И донякъде е забавно как ПП-ДБ изпаднаха в психологическа драма и сякаш в момента тръгнаха да защитават Гешев, само и само да не бъде махнат, защото ГЕРБ може да го направят. Това коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„В такива ситуации трябва да се гледа крайната цел, а не кой ще я свърши. Така или иначе без някакво мнозинство и разбирателство по темата видимо не става. Нямам никаква представа защо ГЕРБ го правят в момента“, обясни Йорданов.

По думите му, 3 години натиск върху прокуратурата и обществен натиск върху личността на Иван Гешев, няма как да не дадат в един момент резултат. От 2 години страната е в патова ситуация – няма управление, няма разбирателство, гласоподавателите излъчват такива сигнали, защото се вижда какво е съдържанието на парламента.

Тошко Йорданов беше категоричен, че няма как премиер може да свали главен прокурор.

„Ние го видяхме няколко пъти, защото ДБ имаха министър на правосъдието, който нищо не направи, освен че получи цветя от прокурора, което в личен план е трогателно, но в ефективност – никакъв. Процедурата за свалянето на главния прокурор е тежка. Не зависи от премиера. В момента във ВСС се оформя някаква група. От страни изглежда, че този път ще се получи“, допълни Йорданов.

Според него, откакто се заговори за Гешев, от ДБ внушаваха на цялото общество, че той е човекът – проблем, а от ИТН са казали, че проблемът е самата структура на прокуратурата.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *