Тошко Йорданов: Бюджетът на Асен Василев е хартиен бюджет

2

Б юджетът, който предлага Асен Василев, е хартиен бюджет. Там се наместват едни цифри, които не съществуват. Приходната част е изключително надценена. Това каза пред БНТ председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Борисов за бюджета: Редно е Василев първо да ни запознае по някои теми

„Той изпрати контролни органи да тормозят БЕХ, да се надуе печалбата с милиард и 300 милиона лева, която я нямат на хартия, за да може да му излезе 3-процентния дефицит. Освен това, е принудил митниците, че ще съберат 30% повече приходи, което не знам как става, при положение че стокооборотът на държавата е такъв, какъвто е и те работят с конкретика“, посочи Йорданов.

Според него, има раздути приходи на хартия. Той припомни, че през 2020 г., когато нямаше икономическа криза, разходите на държавата са били 40 млрд. лева, а сега след появата на Асен Василев те са 70 млрд. лева.

Асен Василев: Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%

„30 милиарда лева повече разходи без някаква особена промяна в социалния статус на хората. Напротив, обратното – скок на цените на и масово обедняване. Така, че няма как да подкрепим бюджет, който наистина е направен на хартия с измислени цифри, с принуждаване на държавните предприятия да дадат всичко, каквото имат, т.е. изгребва се цялата им печалба, всичките им дивиденти и те ще станат неконкурентоспособни и това ще ни удари след 1-2 години и затова няма как да подкрепим нещо толкова вредно“, поясни Йорданов.

Какво предлага Асен Василев в бюджета

По думите му, бюджетът трябва да служи, за да се плащат разни неща, а когато няма приходи – как да се плаща.

„Държавата вече е в дефицит в средата на годината и никога не е била на 1 милиард и 200 милиона през май – това не се е случвало предишни години“, добави той.

Източник: vesti.bg