Това слага край на доминацията на САЩ

20

К итай затваря една от най-големите пропасти, разделящи американските и китайските въоръжени сили, като напредва в своите подводни технологии и способности за подводно откриване, с големи последици за американското военно планиране при потенциален конфликт за Тайван, посочва The Wall Street Journal.

В началото на тази година Китай е пуснал ядрена подводница с помпено-реактивна система за задвижване вместо витло, показват сателитни изображения. Това е първият път, когато технология за намаляване на шума, използвана в най-новите американски подводници, е видяна на китайски съд.

Няколко месеца по-рано сателитни изображения на китайската производствена база за ядрени подводници в североизточния град Хулудао показаха секции на корпуса, разположени в комплекса, които бяха по-големи от корпуса на която и да е съществуваща китайска подводница. Второ модерно строително хале в завода беше завършено през 2021 г., което сочи, че се планира увеличаване на производството.

Си Цзинпин към Байдън: Тайван е най-опасният въпрос в американско-китайските отношения

В същото време западната част на Тихия океан става все по-коварна за американските подводници. Пекин изгради или почти завърши няколко подводни сензорни мрежи, известни като „Великата подводна стена“ в Южнокитайско море и други региони около китайския бряг. Мрежите дават много по-добра способност на Китай да открива вражески подводници.

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), както са известни китайските въоръжени сили, става все по-добра в намирането на вражески подводници, като добавя патрулни самолети и хеликоптери, които улавят сонарна информация от сензорни станции в морето. По-голямата част от военноморските сили на Китай вече имат способността да разполагат подводни устройства, наречени хидрофони.

През август Китай проведе учение за лов на подводници, продължило повече от 40 часа в Южнокитайско море, включващо десетки патрулни противоподводни самолети Y-8. Няколко седмици по-рано военноморските сили на Китай и Русия проведоха съвместно учение за борба с подводници в Берингово море, край бреговете на Аляска.

Байдън към Си Цзинпин: Съперничеството не бива да деградира до конфликт

Развитието означава, че ерата на неоспоримо превъзходство на САЩ в моретата около Китай завършва.

През последните години Китай също бързо разшири надводния си флот. Сега той надхвърля флота на САЩ по брой кораби, въпреки че плавателните съдове на Китай като цяло са по-малки и с по-стари технологии. В отговор по-голям процент от американския флот е разположен в Тихия океан, включително някои от най-модерните кораби и самолети на САЩ. Вашингтон също увеличи броя на военноморските операции в региона и задълбочи координацията и обучението със съюзнически флотове, като този на Япония.

Кремъл: Срещата между Байдън и Си е важна за целия свят

Симулациите на китайска инвазия в Тайван, проведени от американски военни анализатори, често предполагат, че американските подводници ще се опитат да потопят корабите от атакуващия китайски флот.

Дори приближаването до Тайванския пролив обаче може да стане несигурно за САЩ. Китайските ядрени подводници могат да бъдат използвани в ролята на ловци-убийци, търсещи американски и съюзнически подводници на изток от Тайван, посочва Брент Садлър, бивш американски подводен офицер, който сега е старши научен сътрудник в Heritage Foundation, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия

Увеличаващото се предизвикателство за противодействие на китайския подводен флот беше потвърдено и от генерал Антъни Котън, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, който заяви по време на изслушване в Конгреса, че Китай е разположил нови балистични ракети на своите подводници, които могат да поразят цели дълбоко в САЩ, оставайки близо до китайския бряг.

Проследяването на тези китайски подводници е една от основните роли на ВМС на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Но Китай работи върху технологии за намаляване на звуковия профил на подводниците си, като нови материали за корпуса и по-ефективни ядрени реактори за задвижване.

Китай предизвиква САЩ със самолетоносач в Тихия океан

Въз основа на наличната информация Карлсън очаква новите китайски подводници да бъдат толкова тихи, колкото руските щурмови подводници от клас „Акула“, поръчани след 1990 г., които са все още е в експлоатация и днес.

„Намирането на толкова тиха подводница ще бъде наистина трудно“, признава Карлсън.

Има малък шанс Китай скоро да настигне САЩ в технологиите за подводници. Най-новите американски щурмови подводници от клас Virginia и планираните подводници с балистични ракети от клас Columbia са едно поколение пред възможностите на Китай по отношение на технологии за намаляване на шума, задвижване, оръжейни системи и други области.

Но не е задължително Китай да превъзхожда способностите на САЩ. Чрез създаването на подводници, които са много по-трудни за откриване и производството им в мащаб, това може да увеличи ресурсите, използвани от армията на САЩ, за да ги следи. A всяка потенциална война вероятно ще се води в задния двор на Китай, район, който китайците познават най-добре.

Източник: vesti.bg