Това ли са суперяхтите на Путин

27

Р азследване на основания от бившия олигарх Михаил Ходорковский Център „Досье“ е установило наличието на две суперяхти, използвани от държавния глава на Руската Федерация Владимир Путин и неговия антураж. Става въпроса за 71-метровата „Виктория“ и 38-метрова „Орион“.

„Виктория“ е построена в корабостроителниците на военния завод „Севмаш“. В момента е на ремонт в турска корабостроителница, която ремонтира и кораби за флота на страната-член на НАТО.

„Двете нови яхти на Путин са 71-метровата „Виктория“ и придружаващата я 38-метрова лодка „Орион“. Така добре познатият флот на Путин вече се състои от 10 кораба“, разкрива разследването.

Имения, яхти и самолети: Разкриха луксозния начин на живот на Путин

През 2013 г. тя е изпратена за довършителни работи в корабостроителница в Италия. Завършена е в корабостроителниците на турската компания AES Yachts и пусната на вода през 2019 г.

„Виктория“, обикновено бива използвана от Алина Кабаева, нарочена за любовница на Путин, и нейното обкръжение. Но сега е в Истанбул в корабостроителница на компанията Desan.

„Това е необичайна компания, която не само изпълнява граждански поръчки, но също така ремонтира строи военни кораби за НАТО и може да работи с класифицирана документация на Алианса“, посочват разследващите.

Сред известните кораби на Путин е яхтата „Грейсфул“, дълга 82 метра, която бе пусната на вода през 2014 г. Разполага с басейн, хеликоптерна площадка, два етажа с апартаменти, каюти за гости и всекидневни. Цената ѝ е около 100 милиона долара. Тя успя да напусне германското пристанище преди въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия.

Освен това в Италия бе запорирана яхтата „Шехерезада“, която също се свързва с Путин. Оценява се на около 700 милиона долара.

Източник: vesti.bg