Това ли е планът на Русия за Балканите

94

С лед срещата на ОССЕ в Скопие руският външен министър даде пресконференция, на която говори за Сърбия. Югославия, РС Македония и Косово.

„Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите“, заяви Лавров.

Лавров обвини Запада за войните в Грузия и Украйна

Лавров допълни, че не само македоно-българските отношения, но и други двустранни отношения, са резултат от политиката на Запада да раздели Югославия.

Руският дипломат заяви, че разпадането на Югославия е било в интерес на Запада, който „винаги е опитвал да настройва народите едни срещу други“.

„Днес Брюксел казва на Сърбия: Ще ви пуснем в блока, само ако санкционирате Русия и се съобразявате с външната политика на ЕС“, каза Лавров и допълни: „Гражданите на Македония имат право да бъдат равни на всички други на нашия континент.  Не само македоно-българските отношения, но и други двустранни отношения, са резултат от политиката на Запада да раздели Югославия”.

„Западът винаги е искал да настрои една нация срещу друга на Балканите, но народите от региона все пак са развили някакъв генетичен код в себе си и няма да позволят да продължават да бъдат обидени едни на други в крайна сметка“, обяви Лавров.

Руският външен министър каза, че ситуацията около Сърбия и Косово напомня това, което се случва в рамките на ОССЕ:

„Първо се договаряте за нещо, отпразнувате постигането на резултат и след това гледате как започват първо малки, а след това големи саботажи“.

Източник: vesti.bg