"Това е най-важният вирус, за който никога не сте чували"

2

И зминалата зима беше тежка за респираторните вируси, доминирани от пикове на RSV, грип и COVID-19. Но точно в момента, в който затихват, малко известен вирус, който причинява много от същите симптоми – инфекция на долната част на белите дробове, натрапчива кашлица, хрема, болки в гърлото и треска–набира сила.

Случаите на човешки метапневмовирус или HMPV нараснаха тази пролет, според системите за наблюдение на респираторните вируси на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Той напълни болничните интензивни отделения с малки деца и възрастни хора, които са най-уязвими към тези инфекции. В своя пик в средата на март близо 11% от тестваните проби са били положителни за HMPV, число, което е с около 36% по-високо от средния сезонен пик преди пандемията.

Повечето хора, които са го хванали обаче, вероятно дори не са знаели, че го имат. Болните обикновено не се изследват за това извън болница или спешно отделение. За разлика от COVID-19 и грипа, няма ваксина за HMPV или антивирусни лекарства за лечение. Вместо това лекарите се грижат за тежко болни хора, като се грижат за техните симптоми.

Подценена заплаха

Проучванията показват, че HMPV причинява толкова нещастия в САЩ всяка година, колкото грипът и RSV вирусът. Едно проучване на проби от пациенти, събирани в продължение на 25 години, установи, че това е втората най-честа причина за респираторни инфекции при деца след RSV. Проучване в Ню Йорк, проведено в продължение на четири зими, установи, че това е толкова често срещано при хоспитализирани възрастни хора, колкото RSV и грип. Подобно на тези инфекции, HMPV може да доведе до интензивни грижи и фатални случаи на пневмония при възрастни хора.

Човешкият метапневмовирус беше открит от холандски изследователи на вируси през 2001 г. Те имаха 28 проби от деца в Холандия с необясними респираторни инфекции. Някои от децата са били много болни и са имали нужда от механична вентилация, но не са дали положителен тест за известни патогени.

Изследователите са култивирали пробите в различни видове клетки от маймуни, пилета и кучета и след това са разгледали културите под електронен микроскоп. Те виждат нещо, което изглеждаше структурно свързано със семейството на paramyxoviridae, група вируси, за които е известно, че причиняват на хората респираторни заболявания като морбили, паротит и респираторен синцитиален вирус или RSV.

По-отблизо гените на вируса показаха близък роднина: птичи метапневмовирус, който заразява птиците. Новият вирус беше наречен човешки метапневмовирус. Учените смятат, че вероятно е прескочило от птици на хора в някакъв момент и е еволюирало оттам.

Когато изследователите тестваха кръвни проби от 72 пациенти, съхранявани от 1958 г., всички показаха доказателства за излагане на мистериозния вирус, което показва, че той е циркулирал сред хората, неоткрит, поне през предходния половин век.

Лекари и пациенти на тъмно

Респираторните инфекции са водещата причина за смърт при деца по света и причина номер 1 за хоспитализиране на деца в Съединените щати, но учените не знаят какво причинява голяма част от тях, казва д-р Джон Уилямс, педиатър в от университета в Питсбърг, който е прекарал кариерата си в изследване на ваксини и лечения за HMPV.

Уилямс казва, че е имало широкообхватни епидемиологични проучвания, проведени през 50-те и 60-те години на миналия век, разглеждащи причините за респираторните инфекции.

„По принцип те можеха да идентифицират вирус при хора само около половината от случаите. И така въпросът беше: „Добре, какво ще кажете за тази друга половина?“, каза той. Човешкият метапневмовирус не отчита всички неизвестни вируси, но е значителна част – приблизително толкова случаи, колкото RSV или грип.

Но никой не знае за това. Уилямс го нарича „най-важният вирус, за който никога не сте чували“. „Това са трите основни вируса“, каза той. „Това са големите три при деца и възрастни, най-вероятно да вкарат хората в болница и да причинят тежко заболяване, най-вероятно да преминат през старчески домове и да разболеят възрастните хора и дори да ги убият.“

Тъй като тестването за HMPV рядко се прави извън болници, е трудно да се знае истинската тежест на заболяването.

Кръвните изследвания показват, че повечето деца са го имали до 5-годишна възраст.

Проучване от 2020 г. в Lancet Global Health изчисли, че сред децата под 5 години е имало повече от 14 милиона инфекции с HMPV през 2018 г., повече от 600 000 хоспитализации и повече от 16 000 смъртни случая. Инфекцията обаче генерира слаба или непълна имунна защита и хората се заразяват повторно през целия си живот.

Компаниите работят върху ваксини срещу него. Производителят на ваксина срещу COVID-19 Moderna завършва ранно проучване на иРНК ваксина срещу HMPV и параинфлуенца, според уебсайта Clinicaltrials.gov.

CDC препоръчва на лекарите да обмислят тестване за HMPV през зимата и пролетта, когато има тенденция да достигне своя връх.

Лекарите не тестват за него най-вече поради липсата на осведоменост за вируса, каза Уилямс, но също така и защото тестът вероятно няма да промени грижите, които биха дали на пациента. Това ще им помогне да изключат други причини, които имат специално лечение, като COVID или грип.

Източник: vesti.bg