Това е един от най-смъртоносните конфликти в историята на САЩ

0

С писъкът на войните, в които са участвали САЩ, несъмнено е внушителен. Повечето от тях са добре известни и продължават да бъдат обект на редица изследвания. Въпреки това, един от най-важните конфликти в историята на страната често остава забравен. Става въпрос за Мексиканско-американската война, избухнала през 1846 г. и продължила до 1848 г. Какво всъщност знаем за нея?

Териториални претенции

САЩ първоначално нямали намерение да започват конфликт с Мексико. Вместо това, те се надявали да постигнат споразумение с южната си съседка и да откупят част от територията ѝ. През 1845 г. американският президент Джеймс Полк изпратил в Мексико дипломата Джон Слидел. Целта на визитата му била постигането на споразумение между двете държави по въпроса за границата между тях. Той, обаче, имал и друга мисия – да предложи на мексиканското правителство сумата от 25 млн. долара, в замяна на които Вашингтон да получи част от латиноамериканската страна, включително Калифорния. Офертата била отхвърлена, което разгневило Полк.

В резултат на тези събития, държавният глава наредил на генерал Закари Тейлър да застане начело на 4000 войници и да окупира район от днешен Тексас, намиращ се между реките Нуесес и Рио Гранде. Властите в Мексико считали въпросната територия за своя, поради което отговорът им не закъснял. Те също изпратили войски там, а на 25 април 1846 г. мексикански войници нападнали американски патрул. Именно това дало началото на войната, като Конгресът на САЩ официално дал зелена светлина за започването ѝ на 13 май.

Репетиция за Гражданската война

Според повечето историци, конфликтът между САЩ и Мексико се превърнал в своеобразна репетиция за избухналата няколко години по-късно Американска гражданска война. Разбира се, по това време никой дори и не подозирал, че се задава сблъсък между Севера и Юга. Сред участниците в Мексиканско-американската война се открояват имената на трима бъдещи президенти на САЩ – Франклин Пиърс, Юлисис Грант и вече споменатия Закари Тейлър, както и видни генерали като Стоунуол Джаксън, Джордж Пикет и Робърт Лий (той впечатлил всички с качествата си, след като постигнал няколко важни победи, успявайки да разкрие плановете на мексиканската армия).

Линкълн срещу Полк

Много американци, сред които и бъдещият президент Ейбрахам Линкълн, не криели своето недоволство от избухналия конфликт. Според историците, това е първият случай, в който в САЩ се зародило голямо антивоенно течение. Политическите опоненти на Джеймс Полк смятали, че войната представлява безсрамен опит да се заграби земя. Според тях, единствената цел на държавния глава била да осигури по-обширни територии (а и повече работна ръка) на собствениците на плантации в южните щати. В реч пред Камарата на представителите, произнесена през 1847 г., Линкълн призовал Полк да разкрие какви са истинските причини за войната. Той обвинил президента, че инвазията в Мексико била напълно неоправдана и дори го нарекъл „страхливец“, търсещ „военна слава“. Твърдата позиция на Линкълн го превърнала в един от най-популярните политици в САЩ и дала силен тласък на неговата кариера.

Хиляди загинали

Малко хора знаят, че войната между САЩ и Мексико е един от най-смъртоносните конфликти в американската история (въпреки че армията на Съединените щати не загубила нито една голяма битка). В инвазията взели участие приблизително 79 000 войници. От тях, над 13 000 загубили живота си, т.е. смъртността била около 17%. Тук, обаче, трябва да бъде подчертано нещо важно – не всички загинали по време на сражения. В интерес на истината, повечето войници станали жертви на болести като дизентерия, малария, жълта треска и едра шарка. По време на конфликта, повечето от тях били принудени да живеят в ужасяващи условия и нямали достъп до питейна вода и лекарства. Историците добавят, че по време на войната загинали и 25 000 мексиканци – както военни, така и цивилни.

Грандиозен политически скандал

През есента на 1847 г. вече изглеждало, че победата на САЩ е гарантирана. Това не било особено изненадващо – в крайна сметка американската армия превъзхождала своите противници във всяко отношение. Въпреки това, бойните действия продължавали, а подписването на мирен договор изглеждало като непостижима цел. Така, в края на годината Полк изпратил в Мексико сити дипломата Никълъс Трист. Задачата му била ясна – да договори споразумение за мир с мексиканските лидери. Преговорите били много трудни и на пръв поглед не бил осъществен никакъв напредък. По тази причина, Полк наредил на Трист да се върне в САЩ. Изненадващо, дипломатът отказал да изпълни заповедта – решение, което смаяло всички.

Малко по-късно, той изпратил писмо от цели 65 страници до президента, в което обяснил, че е съвсем близо до сключването на мирен договор. Трист продължил преговорите, а Полк бил вбесен от случващото се. Той публично заявил, че дипломатът е „лишен от принципи“ и дори се заклел да го уволни, щом се завърне на американска територия. В крайна сметка, Трист постигнал своята цел, а държавният глава неохотно приел договореното споразумение. Той, обаче, не забравил нанесената му обида. Няколко седмици по-късно, когато Трист пристигнал във Вашингтон, Полк незабавно го освободил от поста му в Държавния департамент.

Договорът от Гуаделупе Идалго

Краят на войната настъпила с подписването на договора от Гуаделупе Идалго на 2 февруари 1848 г. По силата на въпросния документ, САЩ получили неоспорим контрол над Тексас, Калифорния, Невада, Юта, както и части от Колорадо, Аризона, Ню Мексико и Уайоминг. В замяна, на Мексико била изплатена сумата от 18 млн. и 250 хил. долара. Любопитна подробност е, че една от точките в договора била зачеркната при неговото ратифициране в Конгреса. Тя гарантирала, че мексиканците, живеещи в завзетите територии, ще имат равни права с американските граждани.

Още от автора:

Въпрос на време – какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Източник: vesti.bg