"Това беше моментът, в който осъзнах, че съм загубила свободата си"

3

М лад афганистански журналист е спасен от талибаните от украински военен психолог на име Ирина. 

Това се разказва в документалния филм, продуциран от Юна Лий. Лентата бе заснета във Вашингтон и Орландо, Флорида. Проектът беше реализиран през април 2022 г., разказва Voice of America (VOA).   

“Украйна беше абсолютно извън мислите ми, извън живота ми, извън въображението ми преди 16-ти август. Казвам се Фатема Хосейни. Аз съм на 28 и съм от Афганистан. Родена съм в Бамиан, това е провинция в Афганистан. По време на войната през 1994 г., родителите ми емигрираха в Иран, така че бях отгледана далеч от родния си дом. Когато бях на 10 години, родителите ми се завърнаха в Афганистан”, разказва младата дама.  

Историята на Фатема Хосейни е част от проект, озаглавен “Fatema” (“съдба” – буквален превод от китайски ез. – бел. ред.), който засяга темата за силата на човешкия дух по време на конфликт.  

“Аз съм Ирина, психолог съм. Преди да започне войната живях и работих в Киев, Украйна. Била съм в Индия, Бахрейн, Афганистан, Сирия, Ирак, Иран. Една от задачите ми беше да преговарям с терористи за размяна на военнопленници, за да можем да вземем телата на загиналите”, разказва медицинският служител пред VOA

“Виждала съм войни в други страни. Тежко е, за тези, които никога не са били подготвени за факта, че няма да имат вода, храна, покрив над главата си, вещи от първа Необходимост“, посочва Ирина.  

“Беше хубав ден. Събудих се, приготвих се, отидох на работата. Около 13:00 ч. разбрахме, че президентът е напуснал страната”, спомня си Фатема.

“Талибаните бяха навлезли в Кабул. Реших да се върна у дома, но беше твърде късно, защото те вече бяха в града и се возеха в колите на полицейските служители, бяха пълно въоръжени”, посочва тя. 

„Това беше моментът, в който осъзнах, че съм загубила свободата си. Честно казано, дори не мислех за себе си, мислех за баща ми, защото той служи в армията почти 12 години“, казва още Фатема. 

Станах свидетел на кадри, изобразяващи хиляди хора, чакащи да преминат нелегално границата, за да отидат в Пакистан. Беше толкова страшно и ужасяващо, коментира младата жена. 

Документалният филм проследява и срещите на Фатема с нейните спасители.  

Повече по темата гледайте във видеото. 

По темата

Източник: vesti.bg