Терзиев за снежната криза в София: Споделена е отговорността

37

“Продължава работата. На всички ни се иска много по-бързо да бъде разчистено, но не може да смогнат всички. Има прекалено много поражения от счупени дървета”.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев, предаде БГНЕС.

Глоби за 120 хил. лв. за некачествено почистване в София

“Фирмите на места не се справиха. На места и хората не са си помогнали да почистят пред входовете”, добави Терзиев.

“Споделена е отговорността. За една спирка отговаря електротранспорт, за подлеза отговаря районната администрация. Сега ще направим пълен списък с това кой какво трябва да почисти. Ще го разработим като протокол и следващия път ще бъдем още по-подготвени”, увери кметът.

Терзиев посочи, че са наложили глоби в размер на 120 000 лв. Градоначалникът увери, че всички служби са ангажирани и се работи усилено.

Терзиев за София: Напредваме и по кварталите

Той каза, че нискоемисионната зона още е неуредена тема. По думите му ще бъдат засегнати около 20 000 автомобила и отлагането на зоната към момента е невъзможно, защото е нужен Общинският съвет.

“Не е ясно санкциите как ще се налагат”, добави Терзиев.

Обмисля се гратисен период за забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили. Според него това е най-справедливото нещо, което трябва да бъде направено.

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на миналата година Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители бяха общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

По думите на Терзиев това е доста неуредено и не е имало достатъчно добра разяснителна кампания. Има предизвикателства, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал процедури и се обжалва. Има доста неща, които трябва да се изчистят, но с екипа ми работим да ги отстраним максимално бързо, обясни кметът. Той посочи, че забраната не може да бъде отложена, защото трябва работещ Общински съвет.

Източник: vesti.bg