Температурен рекорд в Китай: Минус 52,3 градуса измериха в провинция Синцзян

Температурата в далечната китайска западна провинция Синцзян надмина 64-годишен рекорд, след като падна до смразяващите минус 52,3 градуса на фона на мразовит период и смущения в трафика след празниците за посрещане на Лунната Нова година, предаде Ройтерс.

Няколко провинции в Китай се борят със студовете в момент, когато хората се връщат от едноседмични почивки за най-големия празник в страната. Точно преди началото му виелици и леден дъжд блокираха пътници във влакове и по пътищата.

Държавните медии съобщиха, че температурата, регистрирана вчера в град Туърхун в окръг Фуюн е най-ниската, откакто започва воденето на статистика в Синцзян. Досега най-ниската температура там беше минус 51,5 градуса, записана на 21 януари 1960 г.

Градусите се доближават и до националния рекорд от минус 53 градуса, регистриран в Мохъ, град в североизточната провинция Хейлунцзян на 22 януари миналата година.

След няколко дни на студ и сняг 853 км от пътищата в района на Алтай са непроходими, съобщи Китайската централна телевизия. Това накара местните структури за поддръжка на магистралите да изпратят 47 автомобила и 86 спасители да почистват снега през нощта. Данните на министерството на транспорта показват, че в провинциите Вътрешна Монголия, Синцзян, Ляонин, Цзилин и Хейлунцзян са затворени 43 пътни участъка и 623 тол станции.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение от предпоследната степен за опасно време, очаква се драстично падане на температурите в цялата страна до четвъртък. Най-тежко засегнатите райони ще включват части от Вътрешна Монголия, Североизточен Китай, централната провинция Хубей и Хунан на юг.

Екстремните метеорологични явления в Китай през последната година варират от пясъчни бури до проливни дъждове и рекордни горещини през лятото, както и няколко тайфуна. През уикенда силни пясъчни бури покриха няколко града в автономния район Нинся-Хуей, включително столицата му Инчуан.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg