Тел Авив и Вашингтон на различни позиции за решаване на конфликта Израел – Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил пред САЩ, че е против създаването на палестинска държава след края на войната в Газа.

На пресконференция Нетаняху потвърди, че израелската офанзива ще продължи до постигането на „пълна победа“ – унищожаването на Хамас и освобождаването на заложниците, добавяйки, че това може да отнеме много месеци.

Съюзниците на Израел, включително Вашингтон, настояват за постигане на решение с 2 държави.

В официална позиция на Белия дом се подчертава, че президентът Джо Байдън няма да спре да работи за такова решение.

„Държавата Израел трябва да има контрол над сигурността на цялата територия западно от река Йордан. Това е необходимо условие. Казвам тази истина на нашите американски приятели. Спрях опитите да ни бъде наложена реалност, която би навредила на сигурността на Израел. Един министър-председател на Израел трябва да може да каже „не“ дори на най-добрите си приятели, когато е необходимо, и да каже „да“, когато е възможно“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Вярваме, че този и всички останали конфликти в даден момент ще приключат и че е необходим политически път напред за създаването на палестинска държава. Това е единственият начин не просто да отговорим на законните надежди, мечти и стремежи на палестинския народ, но това е единственият начин да се осигури трайна сигурност за израелския народ“, допълни Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *