Тези домашни ексфолианти ще направят кожата ви като на бебе!

0

Б рашно от ориз и овесени ядки, захар, сол, зехтин, портокалова кора…

С всички тези съставки, които със сигурност имаш в кухнята, а дори да нямаш, можеш да се сдобиеш съвсем лесно, можеш да си направиш натурални ексфолианти за грижа за кожата си.

Екфолиацията на кожата е необходима процедура, с която се отърваваме от мъртвите кожни клетки и позволяваме на козметичните продукти да действат по-добре на кожата ни.

Препоръчително е да правите ексфолиация поне веднъж седмично.

Експертът по натурална козметика Виктория Морадел обяснява пред списание „Ола“ (HOLA) как да си направите естествени ексфолианти, подходящи за всеки тип кожа.

ВИЖТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ТЯХ В ГАЛЕРИЯТА

Тези домашни ексфолианти ще направят кожата ви като на бебе!

Кои са най-естествените ексфолианти за кожата?

Съществуват два вида ексфолианти.

Физическите, направени с частици: те ексфолират кожата чрез механично действие, което позволява по-добра регенерация на клетките.

Химическите ексфолианти: те действат, като премахват мъртвите клетки, стимулират регенерацията на кожата, уеднаквяват тона, намаляват тъмните петна и дори насърчават производството на колаген.

В рамките на химичните ексфолианти най-популярни са:

Алфахидрокси киселините (АНА): най-известна сред тях е гликоловата киселина, естествена киселина, която се получава главно от захарна тръстика.

Бетахидрокси киселините (ВНА): най-познатата сред тях е салициловата киселина, която идва от кората на бялата върба.

В домашната натурална козметика по-често се използват физически ексфолианти, тъй като е необходимо да имате напреднали познания за козметичните формули преди да боравите с химикали.

Кой вид кожа подлежи на ексфолиация?

Всеки вид кожа подлежи и изисква ексфолиация.

Обаче не всички могат да приемат всеки вид ексфолиращ продукт. Според Морадел има ексфолианти, които са адаптирани за чувствителна кожа.

В случая на физическите ексфолианти, брашната и глината са най-добри, тъй като имат минимално инвазивно действие без да увреждат кожата.

Как да си направим ексфолиант у дома?

Трябва да подберем най-подходящите съставки за нашия вид кожа. След като ги имаме, Виктория Морадел съветва да ги смесим и да добавим малко вода, докато постигнем подходяща текстура.

Нанесе върху влажна кожа с нежни кръгови движения за не повече от 30 секунди на всяка зона.

Избягвайте зоната на околоочния контур. Изплакнете обилно с хладка вода и нанесете хидратиращ крем.

ВИЖТЕ РЕЦЕПТИ ЗА НЯКОИ ТАКИВА ДОМАШНИ ЕКСФОЛИАНТИ В ГАЛЕРИЯТА ГОРЕ.

Източник: vesti.bg