Тежки загуби за Украйна в небето, но идват F-16

0

П рез октомври интензивността на военните действия в небето над Украйна се увеличи значително до нива, невиждани от февруари 2022 г. Според „Милитари Уоч”, от 13 до 23 октомври руските войски са свалили 17 украински изтребителя МиГ-29, предава „Фокус”.

Това беше основният боен самолет на Украйна преди началото на руската инвазия, а след това няколко източноевропейски държави предоставиха своите самолети от този тип на украинските военновъздушни сили.

Освен това Украйна имаше и по-малко на брой съветски изтребители Су-27, както и бомбардировачи Су-24.

Зеленски: Украйна отблъсква руска атака близо до Угледар в Донецка област

Въпросните Су-27 участваха активно в големи въздушни битки през първия месец на военните действия в началото на 2022 г. и броят им намаля значително, но флотът от МиГ-29 остана сравнително голям, след като Полша и Словакия доставиха общо около 33 изтребителя от този тип на Украйна.

Въпреки че украинските МиГ-29 са смятани за изключително добри за времето си, сега те изостават технически от по-модерните руски МиГ-31, Су-34 и модернизираните Су-27, и дори от модернизираните Миг-29М.

Въпреки продължаващите загуби на МиГ-29, докладвани от 23 октомври, се смята, че украинските ВВС все още разполагат с поне две ескадрили.

Намаляващият им брой обаче прави Украйна все по-зависима от очакваните западни доставки на американски изтребители F-16.

„Укрепване на Украйна, отслабване на Русия“: Започва нова фаза на войната

През август украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от около 160 изтребителя F-16, за да гарантира сигурността на украинското небе.

В края на октомври САЩ започнаха да обучават украински пилоти да летят на изтребители F-16.

“Обучителният график ще бъде съобразен с базовите познания и умения на всеки пилот и обучението се очаква да трае няколко месеца”, заяви говорител на военновъздушните сили на САЩ.

Украински пилоти започнаха обучение в 162-о Въздушно крило на Военновъздушната национална гвардия на Аризона за запознаване с основните умения за управление на изтребители F-16.

Това е единственото подразделение на американските военновъздушни сили, което се занимава с обучение на чуждестранни пилоти.

Стандартният период на обучение трае близо шест месеца. Американски служители обаче казаха, че украинските пилоти едва ли ще бъдат обучавани по стандартната програма, тъй като обучението им ще бъде съобразено с нуждите на Украйна да защитава небето си от руски самолети, дронове и ракети.

Украински пилоти ще се обучават да летят на изтребители F-16 и в редица европейски държави.

Източник: vesti.bg