Там предстои най-горещият ден за 2023 г.

1

О чаква се тази седмица времето в Обединеното кралство да достигне високи температури и да бъде отбелязан най-горещият ден за 2023 г.

Според метеорологичната служба в четвъртък в Уелс и Югозападна Англия може да се наблюдават температури до 26 и 27 градуса по Целзий благодарение на „иберийската струя“.

Но жителите на крайбрежието и на Източна Англия може да се сблъскат с облачно време, докато в Южна Англия може да има валежи към края на седмицата. В по-голямата част от Обединеното кралство обаче ще остане топло и слънчево.

В понеделник са регистрирани максимални температури от 21 градуса по Целзий, което е малко по-хладно от вчерашната гореща вълна, но се очаква температурите да се повишат до края на седмицата.

Метеорологът от Метеорологичната служба Грег Дюхърст заяви: „Ще има много сухо време, като на запад винаги ще има по-слънчево небе, а на изток – по-облачно. В перспектива температурите ще бъдат подобни, ако не и малко по-високи към края на седмицата“.

„Разделението запад-изток ще продължи и при температурите, така че в западните части на Обединеното кралство температурите ще се повишат до около средата на 20-те, докато в източната част на Обединеното кралство е по-вероятно да се наблюдават средни и високи стойности“, добавя той.

Прогнозата за времето за сряда предвижда, че най-слънчево ще бъде на запад, а в останалите части на страната ще остане сиво и хладно.

От сряда до петък температурите ще останат стабилни, като най-слънчево ще бъде в западните райони, но в петък има вероятност за валежи в югозападната част на страната. 

От петък нататък температурите ще са близки до средните, но в Южна Англия може да има повече валежи, отколкото на север.

Прогнозата за юни: Какви изненади ни готви времето

В края на юни в южната част на страната може да се наблюдават случайни проливни дъждове или гръмотевични бури, като се очаква температурите да останат над средните. 

През тази седмица много хора се радваха на слънчево време в Обединеното кралство, като най-високата регистрирана температура е 25 градуса по Целзий в Портмадог, Уелс.

Отчетени са и други места, където температурата е достигнала 24 градуса по Целзий, включително Борнмът в Южна Англия, Кастълджърг в Северна Ирландия и Глазгоу.

По темата

Източник: vesti.bg