Тагарев: Румен Радев е проруски настроен

50

Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по редица причини, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за украинското издание „Киев Индипендънт“.

Русия „наруши всички международни норми“ и „унищожава международната архитектура за сигурност“, каза Тагарев.

„Първо, това е моралното задължение да помогнем на жертвата на агресия. Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа и Черноморския регион“, добави министърът на отбраната.

Той заяви, че президентът Румен Радев е проруски настроен.

Тагарев: По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още

Ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен, допълни Тагарев.

Военният министър отбеляза, че има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент e несъстоятелен.

„Наративът на Кремъл се приема доста благосклонно от значителна част от населението, но това се променя. Все повече българи подкрепят Украйна, каза още Тагарев.

Тагарев пред посланика на САЩ: Имаме неприятел… Русия

Българският министър на отбраната заяви, че изказванията на президента Радев няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република.

„Всичко е в нашите ръце – на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента“, каза Тагарев и добави, че правителството „всъщност“ не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Опасност в Черно море

Откакто напусна споразумението за Черноморската инициатива за зърно през юли, Русия използва военноморски учения, за да блокира украинския износ на зърно. С текущите учения на Русия наблизо, част от икономическата зона остава частично блокирана.

Тагарев пред НАТО: Това ще доведе до мир в Украйна

„На практика Русия блокира движението, като ни казва „опасно е, тук се стреля, така че не пресичайте. Това е установена практика, ако продължи няколко дни, максимум. Но Русия затваря този район на Черно море вече три месеца, което очевидно е неприемливо“, каза Тагарев.

Въпреки провокациите, Тагарев смята, че все още „това не е пряка заплаха за териториалната цялост или възможност за агресия срещу член на НАТО“, но подчерта, че действията на Русия крият различни рискове.

„Всичко това са рискове, които могат да доведат до жертви и трябва да се справим с това – това са значителни рискове. Не сме толкова притеснени, че Русия ще се осмели да атакува съюзник от НАТО, но се тревожим, че някои от тези рискове могат да се материализират или в материални щети, или в жертви​, каза Тагарев.

Тагарев: Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона

Турското министерство на отбраната през октомври обяви тристранно сътрудничество с България и Румъния за премахване на мините, попаднали в икономическите зони на трите държави.

Тагарев заяви, че целта е да се обезвредят мините „систематично и по-стриктно в рамките на обединените сили на трите държави“.

„Искаме да направим корабоплаването по-безопасно, но не и да даваме повод за ескалация на конфликта в Черно море“, сподели още военният министър, като добави, че това все пак ще е от полза за износа на Украйна. 

Източник: vesti.bg