Тагарев за Паметника на Съветската армия: Няма стойност

1

„Паметникът на Съветската армия в София няма никаква историческа или военна стойност”.

Това заяви бившият министър на отбраната от служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите му са за споровете за днешния ден – 9 май, когато се чества и победата над фашизма, и Денят на Европа.

Фандъкова забрани шествието „Безсмъртен полк“

„Изненадан съм, че беше позволено да се възстанови надписът на паметника, който е откровена лъжа. България не е част от военните действия срещу СССР по време на Втората световна война. Въпреки това, СССР на 5 септември 1944 г. обявява война на България и окупира България. От какво ни освобождава СССР? Освобождава ни от златния резерв на страната, от Държавния архив – документалната ни памет, от около 20 000 таврийски българи, които биват обратно върнати и вероятно голяма част от тях загиват по пътя или по лагерите в Сибир. Това ли празнуваме?”, попита Тагарев.

БСП – София възстанови плочата на Паметника на Съветската армия

По думите му Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, защото на наша територия няма загинали в сражения съветски войници.

Захарова: Русия изпрати на България протестна нота

„За мен това е един тотем на превъзходството на Москва над България, който ни кара да се чувстваме виновни, подчинени по някакъв начин на Русия”, обясни Тагарев.

Източник: vesti.bg