С протест започна срещата за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

С протест започна срещата за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево. Стотици енергетици и миньори, както и представители на синдикатите отказаха да се срещнат със заместник министъра на енергетиката Красимир Ненов и не влязоха в залата, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход. Те бяха категорични, че искат обсъждане на плана още месец ,тъй като той е публикуван вчера на обяд.

Според хората Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил са направени за усвояването на над 1.5 милиарда евро от частни фирми.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов заяви,че планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно „получатели на големи суми“, още по-малко – избрани без конкурсна процедура. В публикуваната от Министерството на енергетиката покана още на 15 август за набиране на заявления за интерес изрично е посочено, че „списъкът на производствените инвестиции и предприятия остава индикативен, дори след като бъде одобрен от Европейската комисия“.

Напрежението сред миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“ вече е ескалирало и те са готови за нови протестни действия, за да защитят не само работните си места, но и енергийната сигурност и независимост на България.

Източник: bntnews.bg