С какво се отличават касетъчните боеприпаси, които САЩ доставя на Украйна

0

С ъединените щати ще обявят нов пакет военна помощ за Украйна, който за първи път ще включва касетъчни боеприпаси, съобщиха за CNN представители на отбраната.

Ето какво трябва да знаете за оръжията – и защо те са спорни.

Какво представлява касетъчният боеприпас?

Касетъчните боеприпаси, наричани още касетъчни бомби, са контейнери, които носят десетки до стотици по-малки бомбички, известни още като субмуниции. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или изстрелвани от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Кутиите се отварят на определена височина, в зависимост от площта на планираната цел, и бомбите вътре се разпръскват в тази площ. Те се сливат с таймер, за да се взривят по-близо до земята или на земята, като разпръскват шрапнели, предназначени да убиват войници или да изваждат от строя бронирани превозни средства като танкове.

За какъв вид касетъчна бомба се твърди, че САЩ предоставят на Украйна?

Нов пакет военна помощ: САЩ планират да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна

САЩ разполагат със запаси от касетъчни боеприпаси, известни като DPICM, или подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, които вече не използват, след като ги извадиха от употреба през 2016 г.

Според статия на уебсайта на американската армия eArmor, DPICM, които Вашингтон ще даде на Киев, се изстрелват от 155-милиметрови гаубици, като всеки контейнер носи 88 бомбички. Всяка бомба има смъртоносен обсег от около 10 квадратни метра, така че един контейнер може да покрие площ до 30 000 квадратни метра (около 7,5 акра), в зависимост от височината, на която изпуска бомбите.

Бомбите в DPICM имат оформени заряди, които при попадане в танк или бронирано превозно средство „създават метална струя, която пробива металната броня“, се казва в статията, като се добавя, че за унищожаването на бронирано превозно средство може да са необходими 10 или повече бомби, но може да е необходима само една, за да се обезвредят оръжията на бронираното превозно средство или то да се обездвижи.

Използвани ли са касетъчни бомби във войната в Украйна преди?

Да, както украинците, така и руснаците са използвали касетъчни бомби след нахлуването на силите на Москва през февруари 2022 г. Наскоро украинските сили започнаха да използват на бойното поле касетъчни боеприпаси, предоставени от Турция.

Но украинските официални лица настояват САЩ да предоставят свои касетъчни боеприпаси още от миналата година с аргумента, че те ще осигурят повече боеприпаси за предоставените от Запада артилерийски и ракетни системи и ще помогнат за намаляване на численото превъзходство на Русия в артилерията.

Защо касетъчните боеприпаси са по-спорни от другите бомби?

Тъй като бомбите падат на голяма площ, те могат да застрашат небойци.

Освен това според Международния комитет на Червения кръст между 10 и 40 % от боеприпасите се провалят. Неизбухналите боеприпаси могат да бъдат взривени от гражданска дейност години или дори десетилетия по-късно.

Киев: Украйна прави безпрецедентни реформи

Коалицията за касетъчни боеприпаси, активистка група, която се опитва да забрани тези оръжия навсякъде, твърди, че потенциално смъртоносните касетъчни субмуниции все още лежат бездействащи в Лаос и Виетнам 50 години след използването им.

В изявление от петък Хюман Райтс Уоч заяви, че както Украйна, така и Русия са убили цивилни с използването на касетъчни боеприпаси по време на войната досега.

„Касетъчните боеприпаси остават едно от най-коварните оръжия в света. Те убиват и осакатяват безразборно и причиняват широко разпространено човешко страдание“, заяви Жил Карбоние, вицепрезидент на Международния комитет на Червения кръст, на конференция, посветена на боеприпасите, която се проведе миналата година в Швейцария.

„Всяко използване на касетъчни боеприпаси, където и да е, от когото и да е, трябва да бъде осъдено“, каза Карбоние.

Голяма част от света е забранила използването на тези оръжия чрез Конвенцията за касетъчните боеприпаси (ККБ), която също така забранява складирането, производството и трансфера им.

Въпреки че 123 държави са се присъединили към тази конвенция, Съединените щати, Украйна, Русия и 71 други държави не са се присъединили.

Използването на боеприпасите за нападение срещу вражески войски или превозни средства не е незаконно съгласно международното право, но според Хюман Райтс Уоч поразяването на цивилни граждани с тези оръжия може да се счита за военно престъпление.

Къде са използвани касетъчни бомби преди?

Според Коалицията за касетъчни боеприпаси касетъчни оръжия са използвани още по време на Втората световна война и в повече от три дузини конфликти след това.

САЩ са използвали тези оръжия за последен път в Ирак от 2003 до 2006 г., твърди коалицията.

Силите на САЩ започват постепенно да ги извеждат от употреба през 2016 г. поради опасността, която те представляват за цивилното население, според изявление на Централното командване на САЩ от 2017 г.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *