С какви заявки новите министри поемат властта

6

Т ри основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър на отбраната Тодор Тагарев, който встъпи в длъжност, съобщиха от министерството. На първо място – продължаване на усилията за укрепване на отбранителните способности на страната; на второ място – приноса на България и нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и Югоизточна Европа и на трето място – осигуряване на демократични гражданско-военни отношения.

Асен Василев: Започваме бюджета, целта е 3% дефицит

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет.

„През този период Българската армия беше там, където беше необходима – в помощ на населението при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задачи по медицинска евакуация“, заяви Стоянов.

„Ще продължа всички добри практики и политики, които са стартирани и ще работя за предвидимост на бизнеса и хората“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който прие управлението на Министерството от служебния министър Никола Стоянов, съобщиха от министерството.

„Основен приоритет за мен е надграждане на добрите резултати в икономическия сектор, които бяха постигнати през миналата година“, посочи министър Богданов. Той подчерта, че компаниите трябва да имат спокойствие, за да се гарантира ръст на инвестициите и да се минимизира ефектът от очакваната рецесия на европейско ниво.

Служебният министър Никола Стоянов акцентира, че оставя едно добре работещо министерство и дружества в системата. Той се ангажира, че заедно с целия си екип ще положат усилия и са на разположение, за да се гарантира максимална приемственост и плавен преход.

Източник: БГНЕС

„Целият ми професионален път и натрупаният опит са единствено в МВР. Сигурен съм, че работата досега ще ми помогне на новата позиция, тъй като аз съм част от МВР. Познавам проблемите, трудностите и препятствията, с които колегите се сблъскват всеки ден и с екипа ми ще помогнем да се справим с тях. Не съм политическа фигура, а човек от системата и се надявам това да донесе спокойствие на колегите. Ще направя всичко възможно да държа МВР далеч от политиката и от междуинституционални и междуличностни борби, на каквито сме свидетели напоследък“ заяви Калин Стоянов, след като пое поста министър на вътрешните работи, съобщиха от министерството.

Той отбеляза, че заради поредицата от избори значителни сили на МВР бяха пренасочени в изпълнение на тези задачи, но се надява сега те да бъдат съсредоточени в осигуряването на реда и спокойствието на гражданите.

„За изминалите 10 месеца успяхме да постигнем голяма част от приоритетите, които заложихме в началото на мандата и изпитвам удовлетворение от това“, каза досегашният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Източник: БГНЕС

„Истината е, че без значение кой е на тази позиция, хората не могат да чакат, едно дете не може да чака да бъде защитено“, каза Иванка Шалапатова, която пое поста на новия министър на труда и социалната политика.

Тя заяви, че ще държи на няколко основни принципа – професионализмът, откритост, ясни резултати и ефективност на работата.

„Убеден съм, че ще се справите изключително добре“, каза досегашният служебен социален министър Лазар Лазаров.

Източник: БГНЕС

„Поемате министерството в много тежък период има две процедури по главния прокурор, заместник – главният прокурор е под охрана, ВСС е с изтекъл мандат, но цялата тази криза е голям шанс“, заяви бившият министър на правосъдието Крум Зарков, при предаването на поста.

„За мен е чест, че поемам функциите именно от министър Зарков. Ние сме водили заедно битки, и слава Богу, вече сме спечелили няколко от тях”, каза на своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Нашата цел е да има добро управление, което защитава правовата държава, което спазва законите в страната, затова е и много важно, това което правим днес – то е приемственост в политики, в кауза, в законопроекти”, поясни още новият правосъден министър.

„Конституционната реформа е въпрос за обществения договор, това означава, че всички основни политически сили трябва да са част от този процес. Видяхме, че именно така беше поставен въпросът – Конституцията се изменя с гласовете на всички“, добави Славов.

Източник: БГНЕС

За мен ключовата дума ще бъде „доверие“ между нас. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към експертите в МОН при приемането на поста, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Той подчерта, че смята експертите за хора с потенциал и свои съмишленици, защото образованието и науката обединяват в името на по-доброто бъдеще на деца, ученици и студенти.

Министър Цоков очаква подкрепа, креативност и позитивност в отношенията, за да се изгради цялостна екосистема на българското образование с включване на други институции за усъвършенстване на българското образование.

Проф. Сашо Пенов предаде поста с благодарност към администрацията, която с талант, ум и постоянство надгради започнатото от предишните екипи.

Източник: БТА

„Аз съм изключително щастлив, че човек като проф. Христо Хинков идва като редовен министър на здравеопазването“, заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, при предаването на поста.

„Абсолютно вярно е, че здравеопазването не трябва да има цвят, защото когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят“, посочи на свой ред новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков. Той бе категоричен, че ще продължи работата по всичко започнато.

Източник: БТА

„Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата, затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните“, заяви министър Кирил Вътев при встъпването си в длъжност, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Постът му бе предаден от Явор Гечев, който каза, че трябва да има приемственост и благодари на служителите в министерството за свършената работа. Явор Гечев подари на министър Кирил Вътев компас с пожеланието никога да не губи вярната посока.

Източник: БГНЕС

„Чувствам се късметлия. Младежите са бъдещето, спортът е качеството на живот. Двете най-хубави неща се паднаха на мен и аз съм изключително развълнуван, но в същото време с огромна отговорност приемам това предизвикателство“.

Това заяви новият министър на младежта и спорта Димитър Илиев при приемането на поста от Весела Лечева.

На кратка церемония в сградата на министерството Лечева пожела успех на Илиев. Тя изтъкна най-големите постижения на своя мандат, сред които дружеството за нов стадион на ЦСКА, стартирането на проекта за нова зала по художествена гимнастика, подсигуряване на месечно възнаграждение за българските треньори и финализирането на новата многофункционална зала в Бургас.

Източник: БГНЕС

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни за експлоатация“.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който на церемония в МРРБ прие поста от своя предшественик арх. Иван Шишков, съобщиха от министерството.

Регионалният министър обясни, че в първата седмица фокус за него ще бъде да се запознае с отчета за работа на министерството в мандата на служебното правителство и с най -належащите за разрешаване проблеми.

Арх. Иван Шишков посочи, че от новия регионален министър може да се очаква летящ старт. За целта той му оставя карта с магистралите и информация за напредъка на обектите, за да не се губи ритъм. Той информира, че е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ да направи точен доклад за състоянието на пътищата, за да може въз основа на него да се вземат управленски решения.

Източник: БТА

На кратка церемония по приемственост в Министерството на културата новият министър на културата Кръстю Кръстев пое поста от досегашния – Найден Тодоров, съобщиха от министерството.

„Това е човек, който през годините се е доказал като един от най-добрите ръководители в културата в България“, с тези думи Найден Тодоров представи своя наследник.

Източник: БГНЕС

„За мен електронното управление е кауза, в която вярвам и винаги съм изповядвал. Знам и вярвам, че в Министерството и Изпълнителната агенция „Инфраструктура на електронното управление“ има достатъчно хора, които споделят моята визия, с които заедно ще вървим напред.“, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на церемонията по приемане на властта, съобщиха от министерството.

Досегашният служебен министър на електронното управление Георги Тодоров пожела успех на министър Йоловски и благодари на екипа на Министерството за съвместната работа.

Източник: БГНЕС

„Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети“, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на управлението от досегашния ръководител на институцията Христо Алексиев, съобщиха от министерството.

Работата по плана за оздравяване на „Български пощи“ ЕАД и изпълнението на Проектите по плана за възстановяване и устойчивост са другите важни задачи пред новия екип.

Досегашният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каза, че за него също е важно да продължи работата по оздравяване на Български пощи, изпълнението на проектите по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, Плана за възстановяване и устойчивост, както и спешната медицинска помощ по въздух.

Източник: БГНЕС

Източник: vesti.bg