С ефект на фойерверки: Руски товарен кораб изгоря в земната атмосфера

0

А стронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) получиха място на първия ред, за изключителни атмосферни „фойерверки“. 

На 29 ноември руският товарен космически кораб Progress MS-23 излита от Международната космическа станция с товар от отпадъци от нея. По-конкретно, космическият кораб е превозвал „старо оборудване и битови отпадъци или всичко, което експертите са решили да изхвърлят от станцията“, казва космонавтът на Олег Кононенко пред ТАСС. 

Само четири часа след като Прогрес” МС-23 се откача, астронавтът на НАСА, Жасмин Могбели успява да локализира товарния кораб и да го снима, докато изгаря в земната атмосфера, като прави невероятни снимки от борда на МКС, предаде Live Science. 

„Случи се по-бързо, отколкото си мислех, и се виждаше само за около 2-3 минути. Напомни ми малко на фойерверки, особено когато се разпадна“, пише Могбели в X.  

По-голямата част от космическия кораб и товарът му са изгорели високо над Земята, но части от него са паднали в Тихия океан, съобщи руската космическа агенция Роскосмос” в сряда. 

Според нея това е стандартна практика за товарните кораби за еднократна употреба, напускащи МКС. Два от трите космически кораба, използвани в момента за доставки на товари, руската капсула Прогрес” и американският ѝ еквивалент Cygnus, се разпадат в атмосферата, след като доставят пратките.   

Третият космически кораб, който в момента се използва за товарни цели, капсулата Dragon на SpaceX, обаче може да се върне за безопасно спускане и бъдеща повторна употреба. 

По темата

Източник: vesti.bg