Съюзът на артистите отбелязва 50 години от връчването на първите "Икари"

Съюзът артистите в България чества половин век, откакто върчва своите награди. Статуетките, с които са удостоявани най-заслужилите през годините, както и специален фотоалбум с носителите на „Икар“ за изключителен принос, „Икар“ за чест и достойнство и носителите на „Икар“ за изключителен принос към музиката бяха представени тази вечер в галерията на Министерството на културата. Сред гостите бяха и част от наградените.

Ден, в който не само честват своя празник, но и политат на крилете на „Икар“ със стауетката и аплодисментите, които получават. Историята, пропита с това вълнение, оживява в албума на Съюза на артистите в България.

„Икар“ е красота, но е илюзия. Аз обичам илюзиите, между другото, и мисля, че въпреки всичко имаме нужда от тях“, каза Марин Янев, носител на „Икар“ за изключителен принос през 2020 г.

И докато отличието за изключителен принос се присъжда от целия Управителен съвет, то кой да бъде удостоен с „Икар“ за чест и достойнство решава лично председателят на съюза.

„Театралната чест и достойнство достига до онези творци, които когато излязат на сцената, публиката се залепва за тях и не може без тях. Има много такива актьори в България и ни е много трудно да избираме, разбира се. Мога само да изброя няколко имена – това са Чочо Попйорданов, Коко Азарян, Велко Кънев, Тодор Колев“, коментира Христо Мутафчиев, председател на САБ.

Ако се вгледаме по-внимателно във фотографиите, ще открием и онова, по което най-обичаните ни театрали си приличат. В погледа им се чете вълнение, а лицата са озарени от светлина и усмивка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg